Nyheter

Hans Tilly har fått ännu ett skäl kräva in granskningsunderlag

Att Byggnads följer Lavalutredningens förslag redan nu och lämnar in lönelistor till Arbetsmiljöverket kan man läsa i Lag & Avtal nr 2/09, som kommer ut i dag. Hans Tilly tar nu tillfället i akt och påtalar att det är ännu en anledning till att förbundet borde få in granskningsunderlag.

Publicerad

I Lavalutredningen föreslår Claes Stråth att Arbetsmiljöverket som förbindelsekontor vid utstationering ska få en aktivare roll. Fack som vill ta strid för att få teckna kollektivavtal med utländska företag som utstationerar arbetstagare till Sverige föreslås lämna in sina kollektivavtal till verket. Byggnads har för avsikt att göra detta så fort som möjligt, se "Byggnads skyndar fort till verket" i senaste numret av Lag & Avtal. Men för att underlätta för de utländska företagen har Byggnads dock redan nu lämnat in lönelistor. Något som bekräftas av chefen för förbindelsekontoret, chefsjurist Anna Middelman.
På Byggnads hemsida ger Byggnads ordförande Hans Tilly ännu en anledning till att de redan nu skickar in löneuppgifter: "Tyvärr förhindrar Sveriges Byggindustrier (BI) att Stråthutredningens förslag kommer till sin fulla rätt. Det bästa vore nu om BI kunde följa den granskningsöverenskommelse som finns och leverera in löneuppgifter till oss så att Arbetsmiljöverket kan få in än mer tillförlitlig statistik."