Nyheter

Här är medlarna i konflikten om Svenska kyrkan

Robert Schön Foto: Jörgen Appelgren
Ronnie Wenngren Foto: Jörgen Appelgren
Anders Norberg Foto: Magnus Sandberg

KONFLIKT. Medlingsinstitutet har utsett Robert Schön, Ronny Wenngren och Anders Norberg att medla i arbetstvisten mellan Svenska Kommunalarbetareförbundet och Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation i förhandlingar om nytt kollektivavtal.

Publicerad

Bakgrunden är att Kommunal har varslat om stridsåtgärder. Det första gäller i form av blockad mot övertids- och mertidsarbete samt mot nyanställning och inhyrning på avtalsområdet och gäller från och med den 22 april.

I andra hand har förbundet varslat om strejk vid utvalda arbetsplatser från och med den 27 april om ingen överenskommelse nås innan dess.

Robert Schön har tidigare varit bland annat vice vd för Industriarbetsgivarna. Ronny Wenngren har tidigare varit bland annat förhandlingschef för Svenska Elektrikerförbundet. Anders Norberg har tidigare varit bland annat vice vd för Transportföretagen och förhandlingschef för Biltrafikens arbetsgivareförbund.

Medlingsinstitutet har som uppgift att medla i arbetsmarknadstvister i förbundsförhandlingar om kollektivavtal samt i lokala tvister då fackförbund kräver kollektivavtal med enskilda arbetsgivare. Medlarna är inte anställda vid Medlingsinstitutet utan agerar på uppdrag av myndigheten.