Högt uppsatta politiker i upprop mot sexism

2016-05-16 15:21 Elsa Persson  
Kvinnor från flera politiska partier i Franrike har tröttnat på sexismen. De vänder sig i en gemensam protest mot de sexuella trakasserier som de och deras kolleger säger sig ha blivit utsatta för. Foto: All Over Press

FRANKRIKE. Kvinnor från flera politiska partier, varav flera före detta ministrar, har skrivit en gemensam protest mot de sexuella trakasserier som de och deras kolleger säger sig ha utsatts för. <br/>”Vi kommer inte vara tysta längre”, skriver dem.

Uppropet publicerades i söndagens upplaga av tidningen Le journal du Dimanche, och bland undertecknarna finns bland andra den nuvarande ordföranden för IMF och före detta finansministern, Christine Lagarde, före detta bostadsministern Cécile Duflot och Fleur Pellerin, tidigare kulturminister.

"Vi har varit ministrar, vi är eller har varit folkvalda. Och som alla kvinnor som har trätt in i miljöer som tidigare varit reserverade för män har vi behövt stå ut med och kämpa mot sexism", skriver kvinnorna som kommer från partier från höger till vänster på den politiska skalan.

De fortsätter med att rada upp en rad exempel på beteenden som inte är acceptabla, men som de själva eller kolleger till dem inom politiken har utsatts för:

"Det är inte okej att säga till en kvinna - oavsett om hon är anställd, student, arbetslös, hemmafru eller folkvald - om en annan kollega: "Förutom att hon har fantastiska bröst, hur är hon?”

Undertecknarna pekar på problem i rättssystemet som skulle behöva ändras för att få fler anmälningar och fällande domar som gäller sexuella trakasserier. Förlängning av preskriptionstiden (i dag tre år) för brott som rör sexuellt våld, möjlighet för kunniga organisationer att anmäla i stället för brottsoffren själva och att sluta göra det möjligt att åtala för våldtäkter i lägre rättslig instans.

"I de flesta fall där en kvinna pekar på problem med sexuella trakasserier förlorar hon jobbet", skriver kvinnorna.

Uppropet kommer efter att franska medier nyligen avslöjat att Denis Baupin, politiker från De gröna, och vice ordförande för parlamentet i flera år ska ha trakasserat en rad kvinnor sexuellt under många år. Själv nekar han till anklagelserna, men har lämnat sin post som vice ordförande i parlamentet.

Det har startats en förundersökning mot Baupin för flera brott kopplade till sexuella trakasserier.

 

Mer: Artikel i Le Monde

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna