Nyheter

Hon föreslås bli chef för AD

Domarnämnden har rangordnat de fyra sökande till posten som chef för Arbetsdomstolen. Cathrine Lilja Hansson har ett försteg framför Carina Gunnarsson, Jonas Malmberg och Sören Öman ifråga om skicklighet, motiverar nämnden sitt förslag

Publicerad

Cathrine Lilja Hansson har lång erfarenhet och fina vitsord från sitt arbete som ordförande i Arbetsdomstolen och från olika befattningar i Regeringskansliet. Som rättschef i Regeringskansliet har hon dessutom skaffat sig erfarenhet av arbete i ledande ställning, menar Domarnämnden. Hon framhålls dessutom som en person med utpräglade ledaregenskaper och beskrivs som engagerad, orädd och drivande i referensunderlaget.

Hon har ett försteg framför de andra tre i fråga om skicklighet, bedömer Domarnämnden och sätter Cathrine Lilja Hansson på första plats i rangordningen.

På andra plats sätter nämnden Jonas Malmberg, som sedan 2008 är professor i civilrätt, särskilt arbetsrätt, vid Uppsala universitet. I hans fall framhålls hans ingående kunskaper inom den internationella arbetsrätten, särskilt EU-arbetsrätt, och hans chefspotential. Dessutom är Jonas Malmbergs ställning i vetenskapssamhället stark.

På tredje plats kommer Carina Gunnarsson och på fjärde Sören Öman. Carina Gunnarsson beskrivs som en mycket skicklig jurist. Hon har lång erfarenhet som ordförande i Arbetsdomstolen och chefspotential, anser nämnden. Sören Öman är en av landets främsta arbetsrättsexperter och har stor administrativ skicklighet som ordförande för Stockholm Center for Commercial Law.

Att Domarnämnden bedömer att Carina Gunnarsson har försteg framför Sören Öman beror på hennes "långa och synnerligen väl vitsordade tjänstgöring som ordförande i Arbetsdomstolen".