Hon lägger pussel med företagandet

2012-01-25 23:00 Margareta Edling  
Anna Nordin, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen. Foto: Jörgen Appelgren

Det hade kunnat bli showdans, men det blev juridik. Lusten till kunskap avgjorde, den där gången i tonåren. Anna Nordin, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen, tycker om dynamiken i arbetsrätten.

Det är rätt självklart för Anna Nordin, förhandlingschef och chefsjurist på Livsmedelsföretagen, Li, att befinna sig på arbetsgivarsidan.

– Jag gillar företagandet. Det är en positiv kraft i samhället.

Men yrkesvalet var inte givet. Ett tidigt alternativ var att sikta på en danskarriär. Som barn i industristaden Eskilstuna tränade Anna Nordin balett och fortsatte med showdans. Inför gymnasiet kom ett samtal från den skola som utbildade dansare: ville hon inte börja där?

Nej, hon valde teknisk linje på Rinmangymnasiet, trots allt. Viljan till kunskap avgjorde, minns hon.

Hennes arbetsrum, i Näringslivets hus på Stor-?gatan i Stockholm, ger ett ganska avskalat intryck. Tre stora fönster åt söder släpper in mycket ljus, även en januaridag som denna. Ett par små paradis-träd i vita krukor är fönsterbrädans enda prydnad. På väggen bakom skrivbordet lyser en stor bild med röd vallmo. Även skrivbordet ser rent och välorganiserat ut.

Ett växande intresse för arbetsrätt, plus möjligheten till fast jobb, lockade Anna Nordin till Arbetsdomstolen. Hon uppskattar att rättsområdet är dynamiskt, politiskt och omdebatterat.

– Inte alls begränsat, säger hon och visar med händerna hur brett det är.

Att få en fråga, fördjupa sig i den, bli kunnig och därigenom engagerad, är Anna Nordins arbets-?metod. Så gjorde hon när jämställdheten hamnade på hennes bord på Teknikföretagen, då hon kom tillbaka från en barnledighet. Snart höll hon föredrag om vad kravet på lönekartläggning egentligen innebar för företagen.

Det spelar ingen roll om det är rehabilitering, övergång av verksamhet eller något helt annat, säger hon. Varje fråga, i medlemsjouren till exempel, kan öppna en ny dörr. Det är roligt!

– Man lägger pusslet, en bit i taget, och får så småningom en ganska bra helhetsbild.

När hon är ute på företag ber hon alltid att få se produktionen. De flesta är stolta och glada att visa den.

– Det är viktigt att bottna i verkligheten. Vi måste veta vilka det är vi företräder.

Hon och kollegerna ska vara bättre på att företräda livsmedelsföretagen än de advokatbyråer som annars får uppdragen, förklarar hon. Det är viktigt för organisationen och på sikt för hela kollektivavtalssystemet.

Som förhandlare får hon utlopp för sin kreativitet, samtidigt som förhandlandet kräver lyhördhet och viss analytisk förmåga. 

– Det gäller att se vilka problem som egentligen behöver lösas. Det är inte alltid exakt samma sak som motparten yrkar.

Den närmaste tiden ska Anna Nordin bland annat ägna sig åt medlemsmöten. Det nya löneavtalet ska spridas till företagen. En del möten i Bryssel blir det också. Parterna i livsmedelsindustrin på EU-nivå drar nu igång sin första sociala dialog. Den handlar om två frågor – branschens attraktivitet och förutsättningarna att behålla en åldrande arbetskraft.

På hemmaplan är lönerna för oorganiserade en het fråga, även om hon betonar att den inte bör förstoras. Kortfattat vill Livsmedelsarbetareförbundet ha rätt att ta del av löneuppgifter även för dem som inte är med i facket. Li menar att företagen inte måste lämna ut siffrorna. AD har gett det svaret, säger Anna Nordin. Samtidigt tycker hon att bägge parter ska anstränga sig att hitta lösningar som de kan leva med på lång sikt.

– Det tror jag att vi har en gemensam ambition att göra.

Flyter kring i skärgården

Namn: Anna Nordin

Född: 1965

Bor: Hus i Nacka, vid en sjö, vi ville bo lite som i skogen.

Familj: Man, bolagsjurist, 18-åriga tvillingsöner, dotter 11 år.

Yrkeslivet i korthet: Juristexamen, tingstjänstgöring, riksdagens utredningstjänst, biträdande sekreterare i AD, Teknikföretagen i nio år, därefter el, vs- och ventilationsföretaget Bravida. Chefsjurist och förhandlingschef på Livsmedelsföretagen sedan 2008.

Fritid: Sjöliv. Seglare sedan barnsben, men har nu motorbåt för att lätt ta sig ut i skärgården. Gillar film, allt utom rysare. Stamkund i videobutiken. Tittar tidigt på helgmornarna innan familjen vaknat. Tränar samtidigt på cross trainern eller njuter av en kopp te i soffan. Lagar gärna mat, ogillar att handla. Är enligt vänner fena på klassisk pesto. Handhackad.

På nattduksbordet: ”Underbara dagar framför oss”, biografin om Olof Palme av Henrik Berggren.

Margareta Edling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna