Nyheter

Hur länge kan jag vara visstidare?

Kan man använda sig av anställningsformen allmän visstid även när det egentligen är ett vikariat? Mitt exempel: Först anställning som vikarie i två år, sedan en allmän visstidsanställning i två år, (fast det egentligen är ett vikariat fortfarande) utan tillsvidareanställning därefter.

"Otrygg"
Expertsvar: Enligt anställningsskyddslagen gäller ett anställningsavtal normalt tills vidare. Det innebär att anställningen löper på tills endera parten säger upp avtalet. En arbetsgivare ska ha saklig grund för att säga upp en arbetstagare och båda parter måste iaktta en viss uppsägningstid.
Anställningsskyddslagen ger dock numera en arbetsgivare stora möjligheter att tidsbegränsa en anställning. Det innebär att anställningsavtalet som huvudregel automatiskt upphör när anställningstiden löper ut. Avtal om tidsbegränsad anställning får enligt lagen träffas för allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete och när arbetstagaren fyllt 67 år. Som frågeställaren antyder finns det för allmän visstidsanställning och vikariat en regel som säger att en sådan anställning automatiskt övergår i en tillsvidareanställning när en person haft en sådan anställning i två år under en femårsperiod. Men man räknar alltså inte ihop anställningstiden för allmän visstidsanställning och vikariat utan varje anställningsform räknas för sig.
Finns det då några begränsningar av arbetsgivarens möjligheter att använda sig av allmän visstidsanställning? Svaret är nej. I förarbetena till lagen görs klart att en arbetsgivare inte behöver redovisa några skäl för att anställa på allmän visstidsanställning. Det finns därför inte heller någon möjlighet att få den saken prövad i domstol. Lagen ger därmed en arbetsgivare utrymme för att kryssa mellan olika former av visstidsanställning och anställa samma person tidsbegränsat under i det närmaste obegränsad tid. (Vissa kollektivavtal innehåller dock andra regler för visstidsanställningar än lagen.)
I sammanhanget vill vi påminna om att reglerna om företrädesrätt till återanställning efter tolv månaders anställning inom en treårsperiod hos en arbetsgivare innebär att arbetstagaren har företrädesrätt till nya anställningar.
Det kan också nämnas att det finns ett EU-direktiv om visstidsanställningar. Även det direktivet bygger på att tillsvidareanställning är den normala anställningsformen i Europa. Direktivet innebär bland annat att medlemsländerna är skyldiga att ha regler som förhindrar missbruk av visstidsanställningar. Sedan tco anmält den svenska lagstiftningen till eu-kommissionen pågår sedan en längre tid en skriftväxling mellan kommissionen och den svenska regeringen där kommissionen utreder om den svenska lagstiftningen lever upp till de krav som direktivet innebär. Kommissionen överväger nu om man ska stämma Sverige inför eg-domstolen och hävda att direktivet inte genomförts på ett korrekt sätt i Sverige.
Kent Brorson, Chefsjurist, HEFA
Stefan Ruben, Advokat Vinge
Dan Holke, VD, LO-TCO Rättsskydd