Nyheter

Huvudavtalet: I februari gäller det

- Vi är inne i ett viktigt avgörande skede, säger Jan-Peter Duker. Ett förhandlingstillfälle i veckan hela februari har de tre förhandlingsledarna prickat in, i morgon tisdag är månadens första.

Publicerad

- Vi har februari och mars på oss, förklarar Svenskt Näringslivs förhandlingsledare Jan-Peter Duker.
Han menar att det måste finnas en deadline, ett sådant här förhandlande kan inte pågå hur länge som helst. Dessutom börjar förberedelserna för nästa års avtalsrörelse i april och då måste förhandlingarna om ett nytt huvudavtal vara avslutade. På det ena eller det andra sättet.
- Det är inte sagt att det kommer att lyckas. Och det beror inte bara på oss utan också på våra uppdragsgivare. Ett sådant här avtal måste ju vara förankrat.
Ett förhandlingstillfälle i veckan på allt ifrån en halv dag till två dagar har de prickat in för hela februari. Inga dagar utsatta i mars, i alla fall inte ännu. Jan-Peter Dukers förhandlingsdelegation är densamma som tidigare. Teknikföretagens Karl-Olof Stenqvist som gick i pension vid årsskiftet fortsätter att delta som förut. De övriga i arbetsgivarsidans delegation är Metallgruppens VD Bengt Huldt, Transportgruppens Peter Jeppsson, Svensk Handels Dag Klackenberg och Almega Tjänsteförbundens förbundsdirektör Jonas Milton.
- Vår ambition är att vi ska fixa det här. Min uppfattning är att motparterna har samma inställning, säger Svenskt Näringslivs förhandlingsledare.
Jan-Peter Duker betonar att det redan finns saker som de är överens om. Men de svåra frågorna kvarstår, som de av Svenskt Näringsliv föreslagna ändringarna i anställningsskyddslagen och konfliktreglerna å ena sidan. Å andra sidan LOs och PTKs förslag till omställning och rehabilitering, förklarar Jan-Peter Duker. Det är alltså det de viktiga och avgörande förhandlingarna kommer att handla om i morgon.