Nyheter

Huvudavtalsförhandlarna träffas i dag igen

Något nytt huvudavtal blev det inte till jul. Men förhandlarna har inte gett upp. I dag träffas de igen efter helgledigheterna.

Publicerad

Runt förhandlingsbordet i Svenskt Näringslivs lokaler på Storgatan sitter de tre förhandlingsledarna LOs Erland Olauson, PTKs Lars-Bonny Ramstedt och Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker. De har varsin förhandlingsdelegation på plats i angränsande rum att konferera med vid behov.
På förhandlingsbordet ligger dels Svenskt Näringslivs helhetsförslag till hur ett nytt huvudavtal bör se ut enligt arbetsgivarna, dels LOs och PTKs förslag.
- Vi är inte överens på någon punkt, sa Jan-Peter Duker när han hade tagit emot motparternas förslag.
Arbetsgivarna vill ha hårdare strejkregler och att de ska få säga upp dem de vill vid arbetsbrist. LO och TCO vill ha ett förbättrat omställningsstöd och bättre rehabilitering. De har också förslag på hur förhållandet till EG-rätten kan underlättas. Som svar på Lavalutredningens betänkande vill de ha riktlinjer i huvudavtalet för hur sådana avtal som företag kan avkrävas för utstationerade arbetstagare ska tas fram. Innehållet i dessa avtal måste ju rymmas inom utstationeringsdirektivets hårda kärna.
Nu måste det verkliga förhandlandet till för att parterna ska kunna komma överens. Eller kompromissa sig till ett nytt huvudavtal, för att använda Erland Olausons ord.
Han fyllde 60 i början av januari och har därmed gått i pension, men lovat slutföra huvudavtalsuppdraget. Att uppdraget slutar med att det finns ett nytt huvudavtal är Lars-Bonny Ramstedt övertygad om, då "både de fackliga organisationerna och arbetsgivarna anstränger sig till sitt yttersta för att hitta en lösning". Frågan är när det kan bli. Jan-Peter Duker räknar med att gå i pension i april. När det nu inte blev något huvudavtalspaket under granen till jul, kan det kanske bli ett välfyllt påskägg i stället.