Nyheter

Huvudavtalspaketet hinner inte fram till jul

Det magiska datumet då Saltsjöbadsavtalet undertecknades för 70 år sedan är nu passerat. Men det finns ett liv för huvudavtalsförhandlingarna även efter jul.

Publicerad

Granen var klädd, menade LOs Erland Olauson för några veckor sedan. Svenskt Näringsliv hade lagt fram sitt helhetsförslag till hur arbetsgivarna vill att ett nytt huvudavtal ska se ut. LO och PTK hade lagt fram sin version. Det verkliga förhandlandet/kompromissandet kunde då börja.
En gran i obalans tydligen; enligt Svenskt Näringslivs Jan Peter Duker är de inte överens på en enda punkt. LO och PTK har hängt upp krav på dubbel uppsägningstid - en direkt krock med Svenskt Näringslivs krav på att arbetsgivaren ska få sparka vem han vill vid arbetsbrist. Svenskt Näringsliv vill förändra strejkreglerna. LO och PTK vill införa omställningsstöd, och kvalitetssäkrad företagshälsovård.
LO och PTK vill också att huvudavtalet ska innehålla riktlinjer för hur de avtal ska se ut som är OK enligt den hårda kärnan i utstationeringsdirektivet. De villkor som företag kan avkrävas för utstationerade arbetstagare måste ju rymmas inom direktivets hårda kärna, enligt EG-domstolens dom i Laval-målet. De villkoren ska hämtas ur riksavtalen och översättas till EU-avtal och det är alltså riktlinjer för det arbetet som bör regleras i ett huvudavtal, menar de fackliga huvudorganisationerna.
Nu har det sista mötet före jul varit. De tre förhandlingsledarna - LOs Erland Olauson, PTKs Lars-Bonny Ramstedt och Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker - är lediga.
- Arbetet går sakta framåt, vi fortsätter i början av vecka tre, säger Erland Olauson.
- Jag är på semester i Småland nu. Men vi har satt ut förhandlingsträffar i januari och februari i stort sett veckovis, säger Jan-Peter Duker.