Nyheter

IFAU: Personliga egenskaper ger män högre lön

Ulrika Emteryd, biträdande förhandlingschef Civilekonomerna Foto: ANNIKA AF KLERCKER/Civilekonomerna

I en ny rapport från IFAU, Instituet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk utvärdering, konstateras att manliga jurister och ekonomer vid 45 års ålder tjänar 25 procent mer än kvinnliga med motsvarande erfarenhet och utbildning.

Publicerad

Könslöneskillnaderna i Sverige har i flera studier dokumenterats vara högre bland högutbildade än bland lågutbildade. Vid 25 års ålder ligger lönen lika för båda könen men 20 år senare har männen dragit ifrån rejält. IFAUs studie har följt 30 000 jurister och ekonomer i Sverige under 20 års tid.

Civilekonomernas biträdande förhandlingschef Ulrika Emteryd kommenterar utredningens resultat - När det gäller våra medlemmar har vi en överrepresentationen för män på chefsbefattningar och andra befattningar med hög lön.

Ulrika Emteryd fortsätter: -kvinnor behöver synliggöras för att deras kompetenser och erfarenheter ska värderas i lönesättningen. Därför arbetar vi för könsneutrala lönekriterier och lönesamtal. Vi vet också att kvinnor med lönesamtal får bättre löneutveckling än de utan.

Läs hela IFAUs rapport här