”Jag längtade tillbaka till den fackliga världen”

2018-03-22 00:00 Karin Nilsson  
”Bland annat när jag var på LO-TCO Rättsskydd företrädde jag medlemmar i svåra situationer. Man lär sig väldigt mycket om hur arbetsmiljö inte ska vara då.”

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Evalena Ödman är ny förbundsjurist på Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR. – Det är viktigt att gå samman för att få igenom bra villkor för arbetstagarna. Jag vill fortsätta att värna det.

OFR är en samverkansorganisation för 16 fackförbund med totalt 570 000 medlemmar i offentlig sektor. Vision, Officersförbundet, Akademikerförbundet SSR och ST är några av medlemsförbunden.

– Jag har jobbat i offentlig verksamhet, varit fackligt aktiv i både Saco- och TCO-förbund och jobbat på LO-TCO Rättsskydd. Jag har sett vad som funkar och vilka problem som finns.

Vad lockade dig att söka jobbet?

– Uppdraget. Vi hanterar frågor som är viktiga för medlemmarna och som jag tycker om att arbeta med. Jag längtade tillbaka till den fackliga världen.

Vad längtade du efter?

– Jag har sett hur viktigt det är att arbetstagaren kan få stöd av facket i arbetslivet. Det är den här sidan jag vill jobba på.

Vilka blir dina arbetsuppgifter?

– Jag har tidigare jobbat mycket med att företräda medlemmar, men nu blir det mer långsiktigt och mer på en övergripande nivå. Jag ska bland annat ha koll på strukturer och stadgar, vara med i OFR:s beslutande organ, sitta med i olika partsgemensamma organ som Skiljenämnden för vissa trygghetsfrågor och jobba i olika arbetsgrupper med förbunden.

Ni stöttar många olika förbund – har de inte olika problem och utmaningar?

– Jo, men vi gör sådant som är gemensamt. Vi har exempelvis vissa uppdrag kring pension och försäkringar, tar fram lönestatistik och omvärldsbevakar.

Händer det något inom arbetsrätten för just offentliganställda?

– Jag upplever att det generellt blivit ett tuffare klimat.

Hur kan ni hjälpa till?

– Det är en jätteviktig fråga för oss och är med i allt vi gör.

Vad ser du för utmaningar framöver i den offentliga sektorn?

– Personalförsörjningen, besluten om utflyttningar av statliga myndigheter och även hur medarbetarna ska orka med ett längre arbetsliv. En god arbetsmiljö och bra villkor är förstås särkilt viktigt för att rekrytera och behålla personal.

Du kommer närmast från DO där du arbetade med utredningar av diskrimineringsärenden i arbetslivet. Vad såg du?

– Det kom många anmälningar från personer som blev av med jobbet i samband med föräldraledighet. Jag blev förvånad över att sådant förekommer 2017. Här har facken en viktig roll.

Karriär

1988

Socialsekreterare. ”Man lär sig att möta människor med respekt.”

2001

”Byrådirektör på Data­inspektionen, som var en bra arbetsgivare.”

2006

Förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

2015

Ombudsman på Kyrkans Akademikerförbund. ”Jag gjorde allt man kan tänkas göra på ett fackförbund.”

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer