JO kritiserar kommuntopp – sökte källa

2019-12-19 17:39 TT  
JO kritiserar ordföranden i kommunstyrelsen i Umeå för att ha brutit mot det så kallade efterforskningsförbudet. Foto: TT-Bild

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar ordföranden i kommunstyrelsen i Umeå , Hans Lindberg (S), för att ha brutit mot det så kallade efterforskningsförbudet.

Det var när en reporter från SVT i april 2018 gjorde en intervju om att kommunens ekonomichef och budgetchef hade stängts av som Lindberg frågade reportern vem som hade lämnat vissa uppgifter. JO Per Lennerbrant anser att ordföranden agerade i strid mot efterforskningsförbudet när han frågade efter SVT:s källor. JO anser också att Lindberg i flera av sina svar och uttalanden i intervjun "ger anledning att ifrågasätta hans förståelse och respekt för reglerna om meddelarfrihet och efterforskningsförbud".

JO säger i en kommentar till beslutet att agerandet är allvarligt och att det i förlängningen "kan leda till att tjänstemän inte vågar utnyttja sin meddelarfrihet".

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen