Jobbfria onsdagar ökade produktiviteten

2019-06-10 12:01 Charlotte Delaryd  
Jobba i parken Foto: TT-Bild

En dag i veckan kan anställda på ett teknikföretag i Australien hänga med kompisar, sporta eller slappa. Kontoret är nämligen stängt. Nu börjar företaget se resultatet av fyradagarsveckan.

På onsdagar lägger alla på företaget Versa, som är baserat i Melbourne i Australien, ner arbetet och tar ledigt. Det innebär en paus för kundmöten, säljaktiviteter och leveranser. De anställda uppmanas också att inte kolla sina mejl.

Företaget som bland annat utvecklar appar och andra digitala produkter delar därmed upp veckan i två jobbpass, och slipper då den lite motiga ”onsdagspuckeln”.

Företaget har testat fyradagarsvecka i ett år och kan nu se resultatet. Vinsten har ökat med cirka 30 procent samtidigt som stressnivån har minskat.

Läs mer: Tristessen på jobbet gjorde honom sjuk

− Vi har nu gladare medarbetare som är mycket mer produktiva, säger företagets vd Kathryn Blackham till australiska mediebolaget ABC.

Företaget har tidigare testat att låta anställda ha flexibel arbetstid, men det skapade problem för samarbetsprojekt. Därför infördes istället en gemensam ledig dag för alla på kontoret.

Läs mer: Så minskar du din jobbstress

Två miniveckor skapar en känsla av positiv omstart, och de anställda får mer energi att jobba ändå in i mål på fredagar, menar företagets vd.

− När vi når torsdag är det som måndag igen, och du får den här känslan av entusiasm och tar tag i jobb och samarbeten, säger Kathryn Blackham till ABC.

De anställda jobbar nu 37.5 timmar i veckan, vilket innebär något längre arbetsdagar jämfört med tidigare.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen