Jokkmokk diskriminerade samisk kvinna

2020-02-13 09:30 TT  
Kvinnan arbetade på ett äldreboende i Jokkmokk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jokkmokks kommun får betala 15 000 kronor i skadestånd till en kvinnlig anställd som diskriminerats på grund av sitt samiska påbrå vid en anställning, skriver Kommunalarbetaren.

Kvinnan arbetade på en samisk avdelning på ett äldreboende i kommunen, och blev inte tillfrågad om hon var intresserad av en tjänst på en ny avdelning eftersom hon var same.

– Ska jag vara fast där bara för att jag är same? Ska inte jag som alla andra få chansen att testa något annat? Jag kom fram till att hur det än var så var det fel, säger kvinnan till tidningen.

En central förhandling hölls mellan parterna i början av året. I förhandlingen konstaterades att kommunen diskriminerat kvinnan.

– Det känns mycket viktigt. Jag gör inte det här bara för min egen skull eller för att få ersättning. Min kamp är för alla andra, säger kvinnan till tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer