Journalistförbundet säger ja till huvudavtalet

2022-06-17 14:06 Mattias Croneborg  
Journalistförbundet ordförande Ulrika Hyllert. Foto: Tor Johnsson

NYA LAS. Journalistförbundets styrelse beslutade enhälligt på fredagen att förklara sig redo att anta huvudavtalet om trygghet, omställning och anställningsskydd (arbetsmarknadens parters avtal i samband med att nya Las börjar gälla).  

Styrelsen beslut kom efter att resultatet i en medlemsomröstning visat på ett tydligt stöd för huvudavtalet.

Drygt 19 procent av de yrkesaktiva medlemmarna deltog i omröstningen, som avslutades 16 juni 2022. Av dessa röstade 72 procent för att anta huvudavtalet.

– Förbundsstyrelsen har sedan tidigare tagit ställning för trygghetsöverenskommelsen och huvudavtalet. Men vägen till det beslutet var inte enkel och vårt ställningstagande blev ifrågasatt och debatterat på förbundets kongress. Därför känns det bra att beslutet att anta Huvudavtalet nu har föregåtts av en ordentlig demokratisk förankring och möjlighet till diskussion, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Huvudavtalet träder i kraft 1 oktober 2022 och ersätter det tidigare omställningsavtal som gällt för Journalistförbundets medlemmar.

Bland annat innebär avtalet nya möjligheter att studera med förstärkt stöd. Avtalet innebär också nya regler för vad som gäller vid uppsägning vid arbetsbrist och vid personliga skäl. Avtalet kompletterar de lagändringar som riksdagen beslutade om tidigare i juni.

– En stor fördel med det nya avtalet är att visstidsanställda nu får förbättrade möjligheter att stärka sin ställning på arbetsmarknaden genom vidareutbildning och omställningsstöd. Att förbättra de visstidsanställdas villkor är en fortsatt prioriterad fråga för Journalistförbundet, säger förbundets förhandlingschef Johan Lif.

Centralorganisationerna skriver under huvudavtalet den 22 juni i Saltsjöbaden.

Om medlemsomrsöstningen

Om medlemsomrsöstningen

Totalt ingick 10080 yrkesverksamma medlemmar i omröstningen, som genomfördes av Kantar Sifo.

Totalt svarade 1 946 medlemmar på frågan om huvudavtalet i omröstningen, fördelat enligt följande svar:

  • 72 procent röstade ja
  • 28 procent röstade nej  

Resultatet i medlemsomröstningen var rådgivande inför förbundsstyrelsens beslut. 

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer