Journalistförbundet stämmer staten efter Metrokonkurs

2020-04-30 15:25 Mattias Croneborg  
Tidningen Metro gick i konkurs i augusti 2020, efter nära 25 års utgivning. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Journalistförbundet stämmer staten för att, som förbundet ser det, sju journalister inte fått tillräckligt med pengar från den statliga lönegarantin i samband med tidningens konkurs.

Tidigare i veckan lämnade Journalistförbundet in stämningsansökningar till Stockholms tingsrätt angående sju uppsagda journalister som tidigare var anställda på tidningen Metro. Bakgrunden är att Metro tidigare i år försattes i konkurs. De anställda fick då ut uppsägningslön genom den statliga lönegarantin. Men förbundet anser att sju journalister inte fick statlig lönegaranti i nivå med den uppsägningslön som de hade rätt till enligt kollektivavtal.

– Det handlar om mellan en och två månadslöner för var och en av våra sju medlemmar, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet, till tidningen Journalisten.

Det centrala kollektivavtalet för dagspress ger anställda längre uppsägningstid än minimireglerna i Las. Uppsägningstiden enligt dagspressavtalet varierar normalt från en månad upp till 14 månader beroende på hur länge man har varit anställd.

Läs mer: ”Vårdslös hantering av Metros personal”

Personer som blir uppsagda i en konkurs har bara rätt till statlig lönegaranti för den uppsägningstid som stadgas i Las, vilket är mellan en och sex månader beroende på hur länge man har varit anställd. Därför har konkursförvaltaren nekat dem lönegaranti för uppsägningstiden enligt kollektivavtalet. Men Journalistförbundet hävdar andra omständigheter.

– Våra medlemmar blev uppsagda innan konkursen, och har därför rätt till statlig lönegaranti för uppsägningstiden enligt kollektivavtalet, säger Katarina Dahlskog, till Journalisten.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen