Nyheter

Journalistklubb välkomnar beslut på lärarkongress

Tre av de tolv tidningar som Lärarförbundet ger ut: Lärarnas tidning, Tidningen Grundskolan, pedagogiska Magasinet.

Journalistklubben på Lärarförbundets tidningar anser att kongressbeslutet som ger dem frihet att granska förbundet blir viktigt för framtiden. ”Ett kongressprotokoll väger tyngre än en kommunikationsstrategi”, säger klubbordförande Niklas Arevik till tidningen Journalisten.

Publicerad

Lag & Avtal skrev i samband med Lärarförbundets kongress nyligen om striden kring förbundstidningarnas självständighet gentemot förbundet. I förbundets redaktionella program hade man utelämnat den uppgift om granskning av det egna förbundet som funnits med tidigare.

Ett antal motioner hade lämnats in till kongressen där man krävde att uppdraget att granska förbundet skulle återinföras i det redaktionella programmet.  Det slutade med att programmet lämnades oförändrat men ett tillägg i form av en protokollsanteckning fördes in av redaktionskommittén. I den slogs det fast att ”journalisterna fortfarande är fria att granska förbundet om chefredaktören bedömer att det är nyhetsmässigt motiverat.”

Detta ser tidningarnas anställda som en seger.

– Känslan var att det var lite av en seger. Vi hade inte förväntat oss att kongressen skulle göra något alls, och nu finns det plötsligt ett kongressbeslut på att vi är fria att granska förbundet. Det blir lite ironiskt, för något sådant beslut har tidigare kongresser aldrig fattat. Det gör att vi går stärkta ur denna kongress, säger Niklas Arevik, ordförande i journalistklubben på Lärarförbundets tidningar till tidningen Journalisten.