Nyheter

Kollektivavtal tecknat med japansk klädkedja

Den japanska klädkedjan Uniqlo finns i 15 länder över hela världen. Foto: TT-Bild

– Förutsättningarna för att få fram goda villkor är väldigt goda. Det säger Hakar Altahir, ombudsman på Unionen i Stockholm, med anledning av att den japanska klädkedjan Uniqlo för första gången tecknat ett kollektivavtal i samband med etableringen i Sverige.

Publicerad

Både Handels och Unionen har nu tecknat kollektivavtal med klädkedjan.

Redan i maj när företagets svenska del bara bestod av ett organisationsnummer och ingen personal togs kontakter med Svensk Handel och de fackliga motparterna Handelsanställdas förbund och Unionen. Hakar Altahir som företrädde Unionen i förhandlingarna är inte förvånad över att just Sverige blev först.

– Här är vi ju unika men det är mer regel än undantag att stora företag tecknar kollektivavtal. Men vissa företag behöver vi ju kämpa mer med. Det behövde vi inte i detta fall eftersom de kom till oss.

Uniqlo är en japansk modekedja som startade i Hiroshima 1984. I dag finns kedjan i 15 länder över hela världen. I Sverige kommer 80 personer att sysselsättas i företaget. Men Hakar Altahir betonar att endast papperna är påskrivna. Nu ska orden omsättas i praktiken.

– Det här är bara början. Nu handlar det om att tillämpa villkoren på rätt sätt.

Kommer det att finnas lokala klubbar?

– Långsiktigt hoppas vi det. Men många saker måste vara på plats innan dess.

Hakar Altahir menar att Unionens position som Sveriges största fackförbund gör att förbundet kan bidra till branschens utveckling i stort.

Till Handelsanställdas medlemstidning Handelsnytt öser Mathias Bolton som är chef för handelsavdelningen på det internationella fackförbundet Uni Global Union beröm över arbetsmarknadens parter i Sverige.

– Det här är en betydande bedrift av Handels och det är ett bevis på styrkan i den nordiska modellen. Vi hoppas att genom att arbeta med Handels, kommer Uniqlo se värdet som ett fackförbundsmedlemskap ger de anställda och företaget. Kanske det här kommer göra dem mer öppna för fackförbund över världen.