Kommun anmäls för lönediskriminering

2008-01-18 14:12 Esref Okumus  

En kvinnlig textillärare anmäler sin arbetsgivare, Norbergs kommun, till Jämo för lönediskriminering.

Kvinnan har drygt 20 000 kronor i månadslön, vilket är 2 000 kronor lägre än den lägsta och drygt 6 000 kronor än den högsta lönen för de manliga kollegorna i praktisk-estetiska ämnen på samma skola.

- Jag är övertygad om att jag blivit lönediskriminerad i flera år för att jag är kvinna, skriver textilläraren, som är behörig och fast anställd.

Kvinnan hänvisar också till medarbetarsamtalen där skolans rektor ska ha sagt att hon är en av de bästa lärarna i skolan. När hon senast krävde en korrigering av lönen svarade kommunens förvaltningschef med att hon under årens lopp fått en lön "som motsvarar snittprocenthöjning".

- Eftersom jag är för lågt lönesatt innebär det att jag år efter år fått en höjning som är lägre än de andra lärarna, skriver kvinnan till Jämo.

På Jämo har man ännu inte hunnit ta ställning till kvinnans anmälan.

-Det är svårt att säga något generellt eftersom vi gör en individuell prövning av varje enskilt fal, säger Nanna Holst, jurist på Jämo.

Jämställdhetslagens förbud mot könsdiskriminering gäller även lönesättning. Arbetsgivaren får alltså inte missgynna en anställd i samband med lönesättning på grund av kön.

Esref Okumus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer