Nyheter

Kommun vill kräva handhälsning för jobb

Farah Alhajeh trodde aldrig att hon skulle få rätt i Arbetsdomstolen i det uppmäkrsammade fallet 2018. Hon undrar vem som bestämt att just handskakning ska vara standarden för en hälsning. Så länge ingen diskrimineras eller skadas har hon svårt att se att det absolut måste hälsas med en handskakning. ”Det är ju till exempel jättemånga i dag som hälsar på varandra med en kram.” Foto: Jörgen Appelgren

Den som vill ha anställning inom Trelleborgs kommun måste gå med på att skaka hand. Så lyder det krav kommunen vill införa – trots att det strider mot grundlagen, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Publicerad

Idén kommer från Sverigedemokraternas oppositionstråd i kommunen, som tidigare lämnat in en motion med förslaget att den som "av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning” inte ska anställas.

Att arbetssökande inte vill skaka hand med det motsatta könet är dock inget problem i kommunen, enligt kommunalrådet Mikael Rubin (M).

– Nej, men vi vill markera. Det är ett problem om vi inte vågar stå upp för vår kultur och vårt sätt att leva, säger han till tidningen.

Liknande motioner har tidigare avslagits, och enligt tjänstemännens beredning strider förslaget mot den grundlagsskyddade religionsfriheten. Men efter att både Moderaterna och Sverigedemokraterna röstat ja tänker kommunstyrelsen förslå kommunfullmäktige att anta förslaget.

– Det är vanligt svenskt folkvett att skaka hand. When in Rome, do as the Romans, säger Mikael Rubin och tillägger att man vill testa lagstiftningen.

Arbetsdomstolen (AD) har redan tidigare hanterat fall rörande handskakning. 2018 slog AD fast att en kvinna som inte ville skaka hand med män av religiösa skäl diskriminerades när ett företag i Uppsala avbröt en rekrytering. Kvinnan sökte jobb som tolk, men ville inte ta den manlige chefen i hand för att det skulle vara en synd enligt hennes tolkning av islam.

2016 prövade AD även ett fall med en lärarvikarie i Helsingborg som inte ville skaka hand med sina manliga kolleger, utan istället handen på sitt hjärta och bugade. Efter det fick hon inte fler lektioner på skolan. Enligt fackförbundet Unionen krävde skolan att lärarvikarien skulle handhälsa även på manliga kollegor, vilket innebar att lärarvikarien inte kunde utföra sitt jobb. Men Arbetsdomstolen nekade ersättning för diskriminering då rätten ansåg att det saknades bevis för att skolan krävt handskakning.

Frågan om det är diskriminering att kräva att alla ska skaka hand blev därmed inte prövad.