Kommunal blev utan

2005-04-01 07:58 Fredrik Nejman  

Kommunals förhandlingar om ett nytt kollektivavtal bröt samman i natt. Medlare kommer nu att kallas in.

Vid halvtvåtiden i natt bestämde sig Kommunal och motparten Sveriges kommuner och landsting att stranda förhandlingarna om ett nytt avtal.
Kommunals ordförande Ylva Thörn kommenterade i Dagens Eko i morse att parterna "står för långt ifrån varandra när det gäller lönenivån".
En av de viktigaste kraven för Kommunal är att få igenom en minimilön på 15 000 kronor.
Parterna kommer nu att gemensamt utse medlare innan förhandlingarna kan återupptas.
Några timmar innan midnatt lyckades däremot tjänstemännen och akademikerna inom kommuner och landsting få till stånd ett nytt avtal.
De två stora förbunden SKTF och SSR fick ett tvåårigt avtal med viss låglöneprofil. De som tjänar under 18 500 kronor kommer att få en löneökning på 2,5 procent per år. De som tjänar mer får två procent.
Det nya avtalet är tvåårigt, men löper inte ut förrän den 1 juli 2007. Orsaken till de extra månaderna är att de offentliga lönerna ska förhandlas fram först när industriavtalen har tecknats.
Även Läkarförbundet tecknade avtal med Svenska Kommunförbundet och Pacta på torsdagen. Avtalet berör 23 500 läkare och gäller till den 30 juni 2007. Två procent är garanterade 2005 till specialistläkare. För övriga finns ingen garantinivå. 2006 är alla garanterade två procent.

Fredrik Nejman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer