Kostnaden för hamnkonflikten i Göteborg: 4,5 miljarder

2018-05-22 14:09 Sanna Percivall  
Göteborgs hamn Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Enligt en rapport beställd av Svenskt Näringsliv kostade hamnkonflikten i Göteborg under förra året 4,5 miljarder kronor. Koldioxidutsläppen ökade också med 70 000 ton, enligt rapporten.

Hamnarbetarförbundets avdelning 4, Hamn4an och arbetsgivaren APM Terminals har legat i konflikt sedan november 2016 vilket har lett till att hamnens kapacitet sjunkit och att företag fått förlängda transporttider och störd export och import.

– Konflikten är ett hot mot hela infrastrukturen i Sverige, vad gäller import och export, konstaterar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson i ett pressmeddelande.

Ett av de, i rapporten intervjuade företagen, säger att ”Hamnkonflikten framställs ofta som ett Göteborgsproblem, men det är ett problem för hela Sverige. Det är en katastrof för Sverige”. Peter Jeppsson fortsätter:

– Sånt här återställer man inte på en eftermiddag. Det är lätt att riva ner förtroende, men det tar lång tid att bygga upp.

Läs hela rapporten här.

 

 

 

 

 

 

Sanna Percivall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna