Nyheter

Krav på tätare
lönekartläggningar

Monica Green

Riksdagsledamoten Monica Green, S, ställer nya jämställdhetsministern mot väggen och kräver en mer jämställd arbetsmarknad.</br>-Väldigt många kvinnor upplever en backlash när det gäller löneskillnaderna mellan könen, säger hon.

Publicerad

Monica Green krävde i riksdagen svar på vad jämställdhetsminister Maria Arnholm, FP, gör för att jämna ut skillnaderna på den ojämställda arbetsmarknaden. Om löneutvecklingen fortsätter i samma takt kommer det att ta 68 år innan löneskillnaderna mellan könen är utjämnade, menar hon. Monica Green anser inte att regeringen gjort tillräckligt för att lösa problemet. Tvärtom så har regeringen försämrat lagstiftningen när det gäller lönekartläggningarna.

I stället för att företag med fler än tio anställda ska göra en sådan varje år räcker det nu med att företag med fler än 24 anställda kartlägger lönerna och då bara vart tredje år.

- Det innebär att företagen måste bygga upp rutinerna vart tredje år i stället för att ha lönekartläggningen som en naturlig genomgång varje år, säger Monica Green.

Maria Arnholm framhåller att parterna på arbetsmarknaden uttryckt ett missnöje mot hur lönekartläggningsverktyget tidigare var uppbyggt. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning för att utvärdera åtgärderna som gjorts för att komma tillrätta med löneskillnaderna.

- Under tiden som våra regler gällt har vi än så länge inte sett några försämringar, utan en pytteliten förbättring. Men det är naturligtvis svårt att säga någonting om det eftersom det kan vara så att effekterna kommer längre fram.

I februari i år gav regeringen Diskrimineringsombudsmannen, DO, i uppdrag att göra en större och mer sammanhållen tillsyn över tillämpningen av bestämmelserna om lönekartläggning.

- Också universitets- och högskolevärldens arbete med aktiva åtgärder enligt diskrimineringslagen ses då över, säger Maria Arnholm.

Monica Green är inte nöjd med svaret, men menar att hon får ge sig till tåls tills utredningen är klar.

- Annars är det ju så att den borgerliga regeringen vant sig vid att om den inte kan skylla på sossarna, går det att skylla på den internationella krisen eller stoppa in sakerna i en utredning så att ingenting blir gjort, säger hon.

Ministern radar upp flera åtgärder som regeringen gjort för att minska löneskillnaderna, som insatser för att minska förekomsten av könsstereotypa studieval till gymnasieskolan.

- Kvinnor är fortfarande underrepresenterade på ledande befattningar i näringslivet. Vi har därför gett statistiska centralbyrån i uppdrag att fördjupa kunskapen om bakomliggande faktorer, attityder, värderingar, med mera, som kan styra utvecklingen.

Monica Green lyfter också fram föräldraförsäkringen och det faktum att kvinnor som är borta från arbetsmarknaden förlorar både karriärmöjligheter och lön på det. Hon konstaterar att alldeles för få pappor tar ut föräldraledighet och att det skulle ta 51 år med nuvarande takt att få ett jämnt uttag i föräldraförsäkringen.

- Jag jobbade för Bengt Westerberg på 1990-talet när den första pappamånaden infördes. Regeringen har satsat på jämställdhetsbonus för att ytterligare öka uttaget för papporna. Det har fungerat i ett år på ett rimligt sätt. Vi bör avvakta och se hur bonusen fungerar. Om den inte gör det får vi överväga andra lösningar för att nå målet om ett jämställt uttag, säger Maria Arnholm.