Nyheter

Krisavtal inom industrin

Parterna inom industrin har enats om ett tillfälligt avtal som gör de möjligt att lokalt sänka lönerna till som minst 80 procent. Sådana sänkningar måste motsvaras av samma mått av ledighet.

Publicerad

Det var klockan 10 idag som IF Metall träffade en krisöverenskommelse med Teknikföretagen, Industri- och kemigruppen samt Metallgruppen. Avtalet gäller med omedelbar verkan och omfattar ungefär åtta av tio metallare. Diskussioner och förhandlingar har pågått i en vecka.
Avtalet, som gäller till den 31 mars 2010, kan sägas upp med tre månaders varsel. På en välbesökt presskonferens klockan 14 i IF Metalls lokaler i centrala Stockholm betecknade förbundsordförande Stefan Löfven uppgörelsen som unik.
- Det råder undantagstillstånd i svensk industri. Det här är den värsta kris vi har upplevt. Ingen idag yrkesverksam har sett några motsvarigheter, sade Stefan Löfven.
Han passade på att upprepa sin kritik mot regeringen för dess kallsinnighet i frågan om permitteringsstöd.
- Det här är ingen normal lågkonjunktur. Regeringen måste vakna till nu. Att passivt stå bredvid är inte värdigt en regering.
Stefan Löfven påpekade att dagens uppgörelse träffats helt utan regeringens förtjänst i en situation då svensk industri utsätts för osund konkurrens från andra länder vars stater subventionerar permittering.
Avtalet innebär att lokala parter kan komma överens om lönesänkningar, dock som mest ner till en nivå motsvarande 80 procent.
- Det innebär en månadsinkomst på lite mer än 19 000 kronor för våra medlemmar, och något högre om man är skiftarbetare, sade avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Sänkningen måste uppvägas av motsvarande grad av ledighet. Parterna deklarerar att de ser det som önskvärt att arbetsplatserna organiserar företagsintern utbildning då arbete inte utförs, men det är inget tvång.
Veli-Pekka Säikkälä förutspådde att vi redan inom några dagar kommer att se lokala uppgörelser enligt dagens avtal.
Avtalet påverkar inte Industriavtalet.