Krögare döms för människoexploatering

2019-12-05 12:18 TT  
Bild från Polisens förundersökning mot den misstänkte krögaren. Foto: Polisen/TT-Bild

En krögare i 50-årsåldern döms till åtta månaders fängelse för människoexploatering sedan han använt slavliknande kontrakt på sin krog. Domen är unik. Ingen har tidigare fällts för brottet människoexploatering i Sverige.

Norrköpings tingsrätt dömer även krögaren till att betala skadestånd för kränkning och utebliven lön på över 100 000 kronor till ett ungt par från Bangladesh, som enligt domen ska ha utnyttjats av honom.

Enligt tingsfiskalen Rebecca Haenflein, som varit domstolens ordförande i målet, har krögaren utnyttjat det unga parets svåra situation som nyanlända och bostadslösa.

Läs mer: ”Facken borde besöka varenda arbetsplats”

"Målsägandena var nyanlända i Sverige, saknade all kännedom om svenska förhållanden och var utan bostad. De har vidare utsatts för hot av restaurangägaren", skriver hon i en kommentar.

Krögaren har nekat till brott och enligt hans försvarsadvokat har det nyanlända unga paret inte arbetat för krögaren utan bara fått hjälp med bostad.

Det unga paret – båda i 25-årsåldern – hade nyligen anlänt för att jobba och studera i Sverige. De har enligt domen jobbat för krögaren under två månader hösten 2018.

Läs mer: Polisen: Svårt bevisa människohandel

Tingsrätten finner det även bevisat att det rörde sig om långa arbetsdagar på 11–12 timmar per dag, 6–7 dagar per vecka. Ersättningen det unga paret fick har av domstolen beräknats vara värd 19 respektive 28 kronor per timme.

Detta är "uppenbart orimliga villkor", enligt Haenflein.

Den misstänkte krögaren ska när det unga paret konfronterade honom bland annat ha riktat ett vapen eller en vapenattrapp mot dem och även hotat med misshandel.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer