Krokom-fallet: Åklagaren vill ha strängare straff

2015-01-20 14:47 Elisabet Örnerborg  

I dag den 20 januari inleds hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade Krokommålet. De två fällda cheferna vill bli friade från socialsekreteraren Lars Perssons död. Åklagaren Åse Schoultz vill att de ska få strängare straff.

1. Hur förbereder du dig inför förhandlingarna i hovrätten, åklagare Åse Schoultz?

– Jag läser in mig på ärendet igen. Jag måste ha grepp på hela ärendet för att kunna göra en sakframställan.

2. Hur länge har du levt med det här ärendet?

– I mer än fyra år, den 28 oktober 2010 kom det in till oss på åklagarmyndigheten.

3. Varför är det här fallet så unikt?

– För att psykosocial arbetsmiljö inte är prövat i domstol tidigare och för det jag lägger de två cheferna till last, arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

4. Sju rättegångsdagar är in­planerade, betyder det att alla som vittnade i tingsrätten ska höras igen?

– I hovrätten blir det en överprövning av det som var i tingsrätten. Förhören från tingsrätten spelas upp. Det kan bli fråga om tilläggsförhör, det styrs av parterna. Jag har inte åberopat några tilläggsförhör. De som kommer att sitta där är de dömda och deras försvarare. Lasses änka kommer nog också att vara där.

5. Har du något stöd?

– Jag har stöttning av min chef på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Jag har den bästa tänkbara arbetsmiljön. Om jag har något problem med juridiken kan jag få hjälp med det. Men i domstolen sitter jag ensam.

Tog sitt liv efter mobbning

• Socialsekreteraren Lars Persson kände sig mobbad, försökte bli omplacerad men blev i stället varslad om av­skedande.

Han tog då sitt liv, den 10 juni 2010.

• För första gången prövades chefers ansvar för brott mot arbetsmiljölagen genom vållande till annans död vid en anställds självmord.

• Tingsrätten dömde två av hans chefer vid Krokoms kommun för grov vårdslöshet, till villkorlig dom och dagsböter. Den 12 mars 2014 över­klagade cheferna domen. Två dagar senare överklagade åklagaren Åse Schoultz.

• Huvudförhandling i Hov­rätten för Nedre Norrland i mål B 399-14 inleds den 20 januari 2015. Rättegången fortsätter 21–22 och 27–28 januari samt 3–4 februari.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer