Nyheter

KS sjukhusdirektör fick konsulthjälp för miljonbelopp

Melvin Samson, sjukhuschef, Karolinska sjukhuset. Foto: Stefan Bohlin

Melvin Samsom, direktören för Karolinska universitetssjukhuset, har köpt konsulttjänster till sig själv för 1,4 miljoner kronor, rapporterar P4 Stockholm.

Publicerad

Melvin Samsom, som tidigare var chef för ett av Nederländernas största medicinska centra, i Nijmegen, tillträdde som sjukhusdirektör den 1 oktober 2014.

Bland fakturor från konsultbolag för arbete som utförts hos sjukhusdirektören Melvin Samsom och i hans stab finns enligt radion fakturor från konsultfirman McKinsey från tiden slutet av 2014 och början av 2015.

Sjukhusdirektören fick personlig rådgivare, en assistent med specialkompetens. Konsulten översatte dokument inför möten och att tog fram underlag för presentationer. Kostnad blev nära 1,4 miljoner kronor under drygt fem månader.

– Vi höll konsulttjänsten kort, på nästan sex månader, innan personen till slut rekryterades till staben. Det var viktigt för mig att få en bra start. Eftersom jag kom från ett annat land så behövde jag den här personen. Och det blev väldigt lyckat, säger Melvin Samsom till P4 Stockholm.

P4 Stockholm har bett om att få se det skriftliga beslutet på att Karolinska skulle anlita en personlig konsult till sjukhusdirektören för totalt 1,4 miljoner kronor. Men något skriftligt beslut finns inte.

– Det är väldigt märkligt. Det verkar som att det finns formella fel i detta, och även en total brist på kontroll över hur den här proceduren sköts. Det understryker ytterligare allvaret i de här misstagen. Det verkar ha skötts på ett mycket egendomligt sätt och mycket lättvindigt sätt, säger professor Joakim Nergelius, expert på konstitutionell rätt vid Örebro universitet, till radion.

Läkarföreningen på Karolinska sjukhuset uttalade på årsmötet på tisdagskväll misstroende mot såväl Melvin Samsom som sjukhusledningen, skriver Dagens Nyheter.