Kurt Junesjö: Facket ger bort sitt enda trumfkort

2018-04-24 11:23 Tiina Demargne  
Kurt Junesjö, debattör och tidigare förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd. Foto: Claudio Bresciani /TT-Bild

IF Metall har sålt ut stora delar av kollektivavtalet för löneökningar och nu återstår bara att diskutera Las. Genom en enkel förändring från anställningsår till kompetens försvinner hela skyddet. Det skriver Kurt Junesjö, tidigare förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd i en debattartikel i Dagens Arbete.

Kurt Junesjö skräder inte orden när han skriver Las, lagen om anställningsskydds, historia på da.se:

”Det är sant, som många Las-kritiker påstår, att av det gyllene slagskepp som skapades när lagen kom 1974  återstår nu en ganska läckande skuta. Läckorna har fixats av borgerliga och röda regeringar och av en reaktionär Arbetsdomstol, AD, som inte tolkat Las som en skyddslagstiftning för de anställda, utan i stället på olika sätt öppnat möjligheter för trixande arbetsgivare. De marginella förbättringar som S nu lovar kommer inte att ändra detta.”

Han menar att de som vill skrota las och till exempel ersätta anställningsår med kompetens vid beräkning av turordning inte har förstått styrkan i lagen - som fackets trumf och styrka i förhandlingar: ”Turordning ska vara sist in, först ut, men vi kan tänka oss justeringar. Om du i stället ger uppsagda arbetsfri uppsägningstid, förtida pensionsersättning eller bidrag till studier.”

Läs mer: Kurt Junesjö: Står upp för rättvisan

”Genom påhittad arbetsbrist och kompetens vid turordning i stället för anställningstid försvinner även det andra Las-skyddet, nämligen att uppsägning av personliga skäl skall ske efter objektiva grunder. Så simsalabim, genom en enkel förändring från anställningsår till kompetens försvinner hela Las-skyddet. Att arbetsgivaren och de borgerliga partierna vill ha en sådan förändring kan man förstå, men varför vill facken, som det antytts, gå med på en så uppenbar försämring i arbetarnas ställning, även mot marginella förbättringar?”, frågar han sig.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna