Nyheter

Lägsta varselsiffran sedan krisen inleddes

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Foto: Pontus Lundahl/TT

CORONAVIRUS. Det verkar nästan vara färdigvarslat inför sommaren. Men arbetslösheten tickar stadigt upp i hög takt och snart slutar skolorna.

Publicerad

Under förra veckan landade varselsiffrorna på den lägsta nivån sedan coronakrisen inleddes, närmare 1 700, vilket dock fortfarande är ungefär dubbelt så många som under normala omständigheter, enligt Arbetsförmedlingen.

– Det gick upp väldigt snabbt, men det har också gått ner väldigt snabbt, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Ökar stadigt

Under mars varslades drygt 42 000 personer om uppsägning, i april närmare 27 000 och i maj omkring 8 600. Det tyder på att arbetsgivarna har varslat färdigt inför sommaren, enligt Sundén.

Men arbetslösheten fortsätter att öka i samma höga takt, runt 10 000 nya arbetslösa per vecka, eller en ökning med 0,1 procentenheter, till dagsnoteringen 8,5 procent.

Myndigheten håller än så länge fast vid bedömningen om en arbetslöshet på elva procent i sommar, för snart kommer en puckel när skolorna slutar och mängder av studenter vill ha jobb, som i väldigt hög utsträckning nu inte finns.

Annika Sundén flaggar tydligt för att det är hög tid för många arbetssökande och de som nyligen blivit av med jobbet att tänka till, alla jobb kommer inte att komma tillbaka bara för att ekonomin förr eller senare börja rulla som vanligt igen.

– Strukturomvandlingen som redan hade inletts, och det i ganska snabb takt, skyndas på ännu mer, säger hon.

Påskyndar omställning

Hon pekar på att många storföretag tydligt säger upp anställda, inte bara på grund av coronakrisen, även om den påskyndar omställningen. Den ekonomiska krisen blir helt enkelt en bra förevändning för många företag att passa på att växla personalstyrkans kompetens.

Handeln är ett sådant exempel, där Sundén ser framför sig att digitalisering och e-handel nu skyndas på.

För de arbetslösa är det därför ett gyllene tillfälle att vidareutbilda sig. Vård, omsorg och utbildning är yrken som kommer att behöva mycket folk även efter krisen, enligt några exempel.

Olle Lindström/TT