Nyheter

Läkarfacket i Uppland begär skadestånd

Bristen på sjukvårdsmaterial har lett till inställda operationer. Foto: TT-Bild

Läkarförbundet Uppland anser att Region Uppsala bryter mot kollektivavtalet i samband med upphandling av sjukvårdsmaterial och kräver nu skadestånd.

Publicerad

– Vi har i dag anmält ett brott mot samverkansavtalet och det kommer vi naturligtvis förhandla om framöver. Det kan bli frågan om skadestånd, säger Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening, till sr.se.

Det är Läkarförbundets avdelning i Uppland som hävdar att regionen bryter mot kollektivavtalet och borde krävas på skadestånd. Detta för att regionen inte informerat läkarfacket om att ny leverantör upphandlats. Facket fick inte heller delta i upphandlingsarbetet och att det inte gjorts någon ordentlig risk- och konsekvensanalys, skriver sr.se

Facket har nu krävt en förhandling med arbetsgivaren.

Även Vårdförbundet i Dalarna är kritiskt till bristen på information kring leverantörsbytet:

– Vi har inte fått vara med i en särskild grupp som vanligtvis tillsätts när man vill byta till något annat. Så det har inte varit tillsatt i samband med att man bytte leverantör i upphandlingen, säger Maron Vaeggemose, avdelningsordförande, till sr.se

Socialministern: "Otroligt upprörande"

I Uppsala har stoppet, som orsakats av brist på sjukvårdsmaterial, pågått i 10 dagar.

Materialläget är något bättre nu, men båda regionerna håller öppet för att snabbt ändra besluten.

– Läget är instabilt, vi kan behöva fatta nya beslut snabbt, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I Dalarna är det upp till varje verksamhet att avgöra huruvida de planerade operationerna kan genomföras, berättar Ann-Sofi Masth, pressansvarig för region Dalarna.

– Men vi har inget stopp i dag, säger hon.

Båda regionerna har dock många operationer som måste tas igen efter stoppet.

Varuförsörjningsnämnden är en gemensam nämnd för de fem regionerna Uppsala, Västmanland, Dalarna, Örebro och Sörmland, som har skött upphandlingen och införandet av Apotekstjänst som ny leverantör av förbrukningsartiklar till sjukvården.

TT

Det behövs ingen särskild utredning efter upphandlingshaveriet för sjukvårdsartiklarna, tycker de ansvariga ministrarna. Ändå måste det som hänt följas upp noga, enligt socialminister Lena Hallengren (S) och civilminister Lena Micko (S).

– Det är helt klart att svensk sjukvård måste fungera, inte minst efter en upphandling. Det här är otroligt upprörande, säger Lena Hallengren till TT.

Men hennes ansvar är sjukvårdsfrågor på en övergripande nivå, och upphandlingar som sådana är inte hennes sak. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Socialstyrelsen följer dock det som sker.

– Här är det fem regioner som gjort upphandlingen, och något har gått fel. Ingen vet ännu vad det är. Men regeringen agerar genom Socialstyrelsen, som är mycket aktiv här för att stötta regionerna i den situation de försatt sig i.

TT