Länsstyrelsen nobbar kameror på hotell

2017-03-17 15:12 Tiina Demargne  
Hotellets ledning vill kameraövervaka hotellpersonal och gäster i receptionen, baren och hisshallen. Men länsstyrelsen ger inte tillstånd. Foto: Fredrik Sandberg / TT-Bild

Det är inte okej att kameraövervaka vare sig hotellpersonal och gäster i hotellets allmänna utrymmen. Länsstyrelsen säger, till skyddsombudets lättnad, nej till ett hotell som ville ha övervakningskameror nästan överallt, skriver Hotellrevyn.

Skyddsombudet på Elite Hotel Marina Towers i Stockholm upptäckte under hösten 2016 att det fanns övervakningskameror på många ställen på arbetsplatsen. Hotellet hade dock gjort flera missar; att söka tillstånd, förhandla med facket och informera personalen. Så i december togs samtliga kameror ner.

Hotellet sökte, enligt Hotellrevyn, i samband med det tillstånd hos länsstyrelsen och inledde förhandlingar med facket om att kunna placera ut kamerorna på nytt.

Nu har beslut kommit och länsstyrelsen i Stockholm säger nej. Mundigheten anser att det inte finns tillräckligt starka skäl för kameraövervakningen. Hänsynen till gästernas och personalens personliga integritet väger tyngre. Hotellet har inte heller kunnat visa att de områden man vill övervaka är särskilt utsatta för brott, vilket man hade angett som ett skäl övervakningen, skriver tidningen.

– Det känns väldigt bra. Vår psykosociala arbetsmiljö har blivit bättre och det är bra för vår personliga integritet att slippa bli övervakade. Det fanns en osäkerhet förut, eftersom de var otydliga med hur de använde materialet från kamerorna, säger skyddsombudet Lars-Robert Nordin.

Hotell och restaurang-facket, HRF, vill istället öka bemanningen, speciellt nattetid. I dag utgörs bemanningen på natten enbart av en receptionist och en städare.

Skyddsombudet och HRF-klubben har också förhandlat med hotellets ledning om de kameror som inte kräver tillstånd. Men då parterna inte har kunnat enas sköts förhandlingarna på central nivå.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer