Nyheter

Las ändras: fri visstid i två år

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har lagt förslaget om att ändra lagen om anställningsskydd. Bland annat vill han ha en ny, tidsbegränsad anställningsform under upp till 24 månader.

Publicerad

Motivet till förslaget är att Littorin tycker att det är för höga trösklar för att komma in på arbetsmarknaden. Med nya former av tidsbegränsade anställningsformer hoppas han att det ska bli lättare att få jobb.
Förslaget innebär bland annat:
Allmän visstidsanställning: det här blir en ny, tidsbegränsad form av anställning. Arbetsgivare får, utan att behöva redovisa några särskilda skäl, anställa en person i upp till 24 månader utan att därefter ha några förpliktelser.
Säsongsanställningar: nuvarande möjligheter att anställa säsongsvis blir kvar. Därmed river regeringen, och senare riksdagen, upp ett tidigare beslut som innebar stopp för säsongsanställningar.
Av lagrådsremissen framgår att arbetstagare inte får några utökade rättigheter på grund av ålder.
- Tidigare har äldre kunnat tillgodogöra sig längre tid när turordningslistor bestäms, men det ändras nu, säger statssekreterare Eva Uddén Sonnegård till Lag & Avtal.
I ett pressmeddelande från arbetsmarknadsdepartementet heter det att en arbetstagare, som under en femårsperiod antingen varit anställd i allmän visstidsanställning eller som vikarie under två år hos samma arbetsgivare, blir tillsvidareanställd.
Samma regler som idag skall gälla avseende företrädesrätt till återanställning. Således skall kvalifikationstiden för företrädesrätt även fortsättningsvis vara sammanlagt mer än tolv månaders anställning under de senaste tre åren och företrädesrätten skall gälla under nio månader.
Arbetsmarknadsminister Littorin säger i en kommentar att det är viktigt att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Det gör det lättare för dem som står längst från arbetsmarknaden att få jobb.
- Det är också viktigt att regelverket förenklas och att det rensas upp bland de tillfälliga anställningsformerna.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007. Bestämmelsen om när ett vikariat övergår till en tillsvidareanställning föreslås dock träda i kraft den 1 januari 2008.