Nyheter

LO-datorn blev årets IT-främjare

LO kammade hem Guldmusen - Sveriges tyngsta IT-pris - för att organisationen såg till att medlemmarna inte halkade efter i informationssamhället och erbjöd dem hemdatorer.

Publicerad

Under pågående diskussioner och motioner i riksdagen om vilken IT-satsning Sverige borde göra, slog LO till med att erbjuda en medlemsdator. Roger Svensson, IT-utredare på LO, berättar att en del av succén var att de kunde erbjuda en paketlösning.
- I vårt erbjudande ingick Internet med server, skrivare, program och support. Det blev en ganska bra produkt. Men vi är inga dataförsäljare, hemdatorn är bara ett verktyg så att våra medlemmar kan hänga med.
Han påpekar att det här var innan det var vanligt med några paketlösningar på det här området.
Det började i slutet av september 1997. Första veckan i oktober hade 8 000 datorpaket levererats. Det blev 45 000 datorpaket med Internetabonnemang under det första halvåret.
LO-datorn följdes sedan av flera liknande initiativ, samtidigt som riksdagen skapade hemdator-reformen året därpå.
Roger Svensson ser positiva följder av en hemdator som kompetensutveckling och en chans för barnen i LO-medlemmarnas familjer att också hänga med.
- För våra medlemmar är en hemdator mycket viktigare än för dig och mig, de har ingen dator på jobbet.
En gyllene mus?
- Jag fick ett diplom, blommor och så en plakett som föreställer en råtta i guld. Jag ser det som ett tack för en lång och trogen tjänst.
Tävlingen om Guldmusen drivs av Affärsvärlden och Computer Sweden med IT-Företagen, Exportrådet och Sif som medarrangörer.

Fakta

Juryns motivering:
Årets IT-främjare, LO-datorn är en historisk doldis som har givit Sverige internationell konkurrenskraft. LO, med sitt medlemserbjudande om en hem-pc, lade grunden till ett IT-kompetenslyft för Sveriges arbetstagare. Med IT-kunnande i bagaget ökar självförtroendet och anställbarheten hos individen samt företagens konkurrenskraft på den globala marknaden. En viktig bieffekt har blivit hela familjers möjligheter att bli delaktiga medborgare i informationssamhället.