Nyheter

LO: generös a-kassa motverkar lågkonjunktur

Att ökade inkomstskillnader mellan de som har arbete och de som saknar arbete skulle minska arbetslösheten har inget entydigt stöd i forskningen, slår LO-ekonomerna fast i en ny rapport.

Publicerad

Särskilt svårt är det att motivera en sådan politik i en lågkonjunktur då det saknas jobb att söka, hävdar LO-ekonomerna i rapporten "Trygghet och effektivitet - en bättre arbetslöshetsförsäkring".
Istället för breda skattesänkningar för grupper som redan är i arbete bör staten satsa på riktade åtgärder till dem som står utan arbete. En generös arbetslöshetsförsäkring är möjlig om den kombineras med kontroll och åtgärder som är anpassade efter de enskildas behov för att få arbete, menar LO-ekonomerna.
- Försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen är ovärdigt ett rikt land som Sverige. Att på detta sätt bestraffa människor som saknar arbete är orimligt eftersom arbetslösheten i huvudsak är beroende av faktorer som den enskilde inte själv kan rå på, konstaterar LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin i en skriftlig kommentar.
Hon påpekar också att Sverige tidigare tagit sig igenom kriser och strukturomvandlingar genom att ställa om produktionen och rusta arbetskraften.
- Det finns ingen anledning att tro annat än att det skulle vara möjligt nu också, men då måste regeringen ändra sin politik. En mer generös arbetslöshetsförsäkring är nödvändig för att upprätthålla efterfrågan och minska effekterna av lågkonjunkturen.