Löfven pressad i debatten om minimilöner

2019-11-13 10:24 TT  
Statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten om förslaget till EU-direktiv om minimilöner. Foto: TT-Bild

Såväl Moderatledaren Ulf Kristersson, SD-ledaren Jimmie Åkesson och Centerledaren Annie Lööf pressade statsminister Stefan Löfven (S) på att han lovat att den sociala pelaren inte skulle leda till lagstiftning på arbetsmarknadsområdet i EU.

Som Lag & Avtal berättat varnar såväl LO som Svenskt näringsliv att ett aviserat förslag från EU-kommissionen om bland annat minimilöner hotar den svenska modellen på arbetsmarknaden.

– Vi gör allt vi kan för att stoppa ett sådant direktiv och skydda Sverige från klåfingrighet. Den svenska modellen ska respekteras, sade Ulf Kristersson och undrade vad regeringen gör.

Stefan Löfven slog fast att det inte är aktuellt med lagstiftning som hotar den svenska modellen.

– Vi ska slå vakt om den nordiska modellen, vi ska inte ha direktiv på det området. Andra länder vill ha schyssta villkor på arbetsmarknaden men det ska inte ske på bekostnad av den svenska modellen, sade han.

Han framhöll att krav inom EU på minimilöner funnits långt innan den sociala pelaren fanns.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer