Nyheter

"Media ger fel bild av krisavtalet"

Uppemot 15 medlemmar har i dag, onsdag, ringt IF Metalls ordförande i Kalmarsund och begärt utträde. Avdelningsordförande Peter Danielsson menar att massmedia har gett en felaktig bild av permitteringsavtalet.

Publicerad

Det finns redan en uppsjö av olika överenskommelser på IF Metalls arbetsplatser i Kalmarsund. Kortare arbetsveckor, tidigarelagda semestrar, kompledighet - en mängd olika avtal har redan slutits på företag i regionen. Ett centralt permitteringsavtal skulle kunna städa upp i djungeln, resonerar avdelningsordföranden Peter Danielsson.
Så du är positivt inställd till avtalet?
- Det här handlar inte om att sänka några löner, som massmedia målar upp. Det här handlar om att vara ledig, max 20 procent. Du får lön för den tid du jobbar, däremot jobbar du mindre. Permittering är inget nytt, understryker han.
Är du säker på att inte arbetsgivare försöker använda avtalet på ett annat sätt?
- Det jag är rädd för är om klubbar har "svårt att stå emot" och ser en möjlighet att skicka hem personalen eller på utbildning och att arbetsgivaren då sänker lönen med 20 procent, då blir det ju fel.
Så du ser en risk ändå?
- Nej, media har skenat i väg. Det handlar inte om att sänka löner. Du får lön för den tid du jobbar. Däremot kan det bli aktuellt att jobba mindre, så tolkar jag avtalet, säger Peter Danielsson.
Men fortsätter han:
- De enskilda medlemmar som ringt mig i dag har varit riktigt upprörda och sagt att de ska lämna facket. När jag pratat med dem så har de tagit tillbaka det och lugnat ner sig.
Sex hårt drabbade kommuner tillhör avdelningen: Nybro, Emmaboda, Kalmar, Mörbylånga, Borgholm och Torsås.
- Vi har 700 varsel här. Det motsvarar, om man skulle omräkna det till en Stockholms-modell, runt 100 000. Lågkonjunkturen slår hårt mot den här regionen, konstaterar Peter Danielsson.
Han är också klubbordförande på Orrefors glasbruk.
- Jag ska ha möte i morgon. Man har försökt med lönesänkningar många gånger tidigare men vi har aldrig gått med på det och kommer inte göra det nu heller. Vi är inte hjälpta av det.
Att staten inte ställer upp med lånegarantier till kommunen är sorgligt, säger han.
- Vi har en samling glas, en konstskatt för hela Sveriges glashistoria, och den är till salu. Det är kallsinnigt, totalt kallsinnigt. Och det gör ont, mycket ont, säger Peter Danielsson.