Myndighet sållade bort gravid

2009-03-17 08:12 Esref Okumus  

Migrationsverket sållade bort gravid kvinna vid en rekrytering. Kvinnan får nu 50 000 kronor i skadestånd genom en förlikning som DO förhandlat fram.

I höstas utlyste Migrationsverket ett antal nyinrättade tjänster. Kvinnan, som redan var anställd på en annan av verkets enheter, sökte en av tjänsterna och blev kallad till anställningsintervju. Inför intervjun hade hon i ett personligt brev berättat att hon väntade barn.

Myndigheten tyckte att kvinnan inte kunde komma ifråga för anställningen, trots att hon var väl kvalificerad för tjänsten, eftersom hon inte skulle kunna tillträda i tid.

Kvinnan vände sig till Diskrimineringsombudsmannen, DO, och när Migrationsverket tagit del av hennes anmälan ville man få till stånd "en snabb lösning". Verket medgav att kvinnan blivit "felaktigt behandlad" under rekryteringen.

DO förhandlar också med en större skokedja i Värmland som påstås ha diskriminerat en gravid kvinna vid rekrytering.

Kvinnan blev kontaktad av arbetsgivaren som ville träffa henne för en anställningsintervju. Dagen före intervjun meddelade hon att hon var gravid, men ändå gärna ville ha jobbet.

Arbetsgivaren gratulerade till graviditeten, tackade för att hon varit ärlig, men påpekade att hon inte längre var aktuell för tjänsten.

Enligt DO har kvinnan blivit utsatt för direkt könsdiskriminering. Om parterna inte kan nå en förlikning kommer DO att stämma arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Esref Okumus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer