Norwegians ultimatum: Acceptera eller få sparken

2015-03-06 13:05 Tiina Demargne  
Norwegian med vd Bjørn Kjos ställer nu de strejkande piloterna inför ett ultimatum: Acceptera omorganisationen eller sök annat jobb. Foto: TT-Bild

Efter sju dagars strejk hårdnar buden samtidigt som medling pågår i Norge. Norwegian hotar nu piloterna med sparken - om de inte accepterar budet om omorganisation före klockan 16.00 på fredagen.

Samtliga nordiska flygningar är inställda och omkring 100 000 passagerare drabbade, enligt Norwegian.

Bakgrunden är att fackförbundet Parat kräver att Norwegians piloter får ett kollektivavtal med moderbolaget Norwegian Air Shuttle, NAS, i stället för med dotterbolaget, NAN. Piloternas fackförbund kräver också samma avtal i hela Skandinavien och samma karriärmöjligheter inom hela bolaget, enligt TT.

Men flygbolaget vill nu dela upp piloterna i tre nya bolag: Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark och Pilot Services Sweden.

Fackförbundet Parat, arbetsgivarorganisationen NHO Luftfart, Norwegian samt Norwegians pilotförening är på plats vid förhandlingen i Oslo som leds av den statliga medlaren Nils Dalseide, skriver TT.

I ett brev till de anställda skriver företaget, enligt norska NRK, att de piloter som inte går med på den nya organisationen förlorar sina jobb:

"Du som inte vill överflyttas från Norwegian Air Norway AS till Pilot Services AB måste informera Norwegian före den 6 mars klockan 16".

- Ett uselt agerande, ett onordiskt agerande, kommenterar Marita Ulvskog (S), i Europaparlamentets sysselsättningsutskott, arbetsgivarens utspel mitt under Svenska pilotföreningens presskonferens om flygsäkerhet och arbetsförhållanden på fredagen.

Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening, rekommenderar sina medlemmar att fortsätta ”sitta lugnt i båten” och lyssna till sina fackliga företrädare - inte på arbetsgivarens hot under pågående förhandlingar.

– Ultimatumet förändrar inte situationen. Strejken fortsätter tills man kommer överens om ett nytt kollektivavtal, säger Martin Lindgren, till TT.

Han varnar för att kortsiktighet och otrygga anställningar inom flygbranschen äventyrar flygsäkerheten.

 

 

 

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer