Nu läggs förslag om minimilöner i EU fram

2020-10-28 10:28 TT  
EU-kommissionären med ansvar för arbetsmarknadsfrågor, Nicolas Schmit, lägger i dag fram förslag om minimilöner i EU. Svenska fack och arbetsgivare bävar. Foto: Francois Lenoir/AP/TT

I dag lägger EU-kommissionen fram det redan på förhand hett omdiskuterade direktivet om lagstadgade minimilöner i EU. Trots att Sverige uppges få ett undantag bävar fack, arbetsgivare och regeringen för hur det ska påverka den svenska modellen för löner.

Tidningen Arbetsvärlden uppgav häromdagen att Sverige får ett undantag i kommissionens förslag om att införa minimilöner fastställda i lag.

Men enligt vad TT erfar befarar LO att det inte är så enkelt och att förslaget kan få stora konsekvenser för den svenska och nordiska modellen, där löner inte bestäms i lag utan görs upp i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare och sätts på pränt i kollektivavtal.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sade i en skriftlig kommentar till läckan om innehållet att hon ogillar att kommissionen alls lägger sig i lönebildningen.

"Men jag kan också konstatera att kommissionen tagit fram ett undantag som ska garantera att den svenska lönebildningsmodellen inte påverkas."

Läs mer: Minimilöner: Norden provocerar

Det har regeringen kämpat hårt för, enligt henne. Hon hävdar att det är stort steg att kommissionen erkänner den svenska modellen för lönebildning som ett fullgott sätt att åstadkomma rättvisa löner.

Nu gäller det att granska förslaget i alla dessa detaljer, enligt Eva Nordmark.

Lars Larsson/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer