”Nu sätter HD punkt för Gustavsson-målet”

2019-09-24 16:14 Elisabet Örnerborg  
I HÖGSTA DOMSTOLEN 2015. Clarence Craaford, vd för Centrum för rättvisa, talar stående om varför Byggnads ska betala skadestånd till byggentreprenören Henrik Gustavsson. Byggnads ombud, advokaterna Jonas Wiberg och Mats Borgström, får vänta tills efter lunch med att tala om varför Byggnads inte ska betala.

(Uppdaterad) Byggentreprenören Henrik Gustavsson förlorade skadeståndsmålet mot Byggnads i Svea hovrätt i våras. Han dömdes att betala 2,7 miljoner till Byggnads. Nu slås domen fast. Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd.

Henrik Gustavsson dömdes att betala för Byggnads rättegångskostnader. Som lag & Avtal tidigare berättat överklagade han domen.

Men Högsta domstolens beslutar nu att inte meddela prövningstillstånd.

– Det var väntat, anser Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd och Byggnads ombud i målet.

– Vi har ju den inställningen att det här är ett arbetsrättsligt mål som aldrig borde ha hamnat i allmänna domstolar. Det är skönt att den långa processen är slut och att förbundet vann, säger Dan Holke till Lag & Avtal.

Läs mer: Näst sista striden om granskningsavgifterna

– Det här är en seger för alla som tror på den svenska modellen. För oss handlar det här om att kunna få företag att teckna kollektivavtal och se till att schyssta villkor gäller på svensk arbetsmarknad. I det här fallet har starka krafter organiserat sig för att förstöra vår arbetsmarknadsmodell. Det känns riktigt bra att vi vann, säger Johan Lindholm, säger Byggnads ordförande i ett pressmeddelande.

Lag & Avtal har sökt Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa och Henrik Gustavssons ombud, skriver i en kommentar till Lag & Avtal:

– Fallet visar hur svårt det kan vara för enskilda att stå upp för sina rättigheter och utmana mäktiga motparter. Henrik Gustavsson vann i tingsrätten och fick medhåll i hovrätten om att Byggnads stridsåtgärder var olagliga och kränkte företagets grundläggande rättigheter. Trots det går Byggnads fri från ansvar samtidigt som rättegångskostnaderna övervältras på den enskilde. Vi får överväga om vi ska ta fallet vidare på något sätt, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa och ombud för Henrik Gustavsson.

Betalar 2,7 miljoner till Byggnads

I och med att HD nu inte ger prövningstillstånd för målet Gustavsson mot Byggnads står Svea hovrätts dom  fast. Enligt den blev Henrik Gustavsson som förlorande part skyldig att stå för motpartens rättegångskostnader, 2,7 miljoner kronor.

Centrum för rättvisa som har drivit målet Gustavsson mot Byggnads ända från början har dock förklarat att de står för notan. 

Det har bara gått någon dag sedan det stod klart att Högsta domstolen inte prövar målet när Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa meddelar:

–  Vi har betalat beloppet till Byggnads.

Byggnads ordförande Johan Lindholm bekräftar överföringen:

–  Pengarna har kommit till Byggnads och jag är glad att vi kan lägga det här antifackliga försöket bakom oss, säger han.

Tvisten i korthet: Inleddes 2006

Tvisten började redan 2006. Byggnads satte HGS Linköping i blockad sedan bolaget vägrat teckna kollektivavtal, eftersom avtalet innehöll så kallade granskningsavgifter som skulle betala fackets lönekontroll. Med stöd av Centrum för rättvisa vände sig bolaget till Arbetsdomstolen som dock fann att stridsåtgärden var i sin ordning.

I 2007 års byggavtal avskaffades granskningsarvodena, varpå byggbolaget tecknade hängavtal med Byggnads, fem dagar senare gick bolaget i konkurs och Henrik Gustavsson tog över bolagets anspråk på skadestånd.

Två år senare stämde Gustavsson Byggnads till tingsrätten och krävde skadestånd. Men skulle Byggnads kunna krävas på skadestånd för kränkning av rättigheter enligt Europakonventionen. Den frågan kom att gå ända upp till Högsta domstolen som i en mellandom förklarade att det inte var helt uteslutet.

Sedan skulle målet prövas i sak i tingsrätten. Tingsrättsdomen överklagades till Svea hovrätt, vars dom nu alltså slås fast. Byggnads kunde inte krävas på skadestånd.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer