Ny DO utsedd: "Frågor jag brinner för"

2020-08-24 15:12 TT  
Lars Arrhenius har gjort flera utredningar för regeringens räkning. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lars Arrhenius har utsetts till ny Diskrimineringsombudsman (DO) i Sverige. − Det är frågor jag brinner för och tycker är viktiga. De berör oss alla och skapar goda förutsättningar för oss människor att leva tillsammans.

Det var Arrhenius själv som sökte jobbet som DO och han tillträder den 1 december i år. Arrhenius är jurist med inriktning på mänskliga rättigheter och nuvarande generalsekreterare för Läkarmissionen.

− Jag har i mina tidigare arbeten kommit i kontakt med och fått arbeta med mänskliga rättigheter och diskriminering inom olika områden, säger Arrhenius under en pressträff.

−Jag hoppas kunna bidra i den här rollen med de erfarenheter jag har, säger han.

Läs mer: DO: Försäkringskassan har diskriminerat föräldraledig

Under pressträffen tar han berättelser som kommit fram under Metoo-rörelsen och Black lives matter som exempel på att diskriminering pågår.

TT: Ser du några särskilt angelägna områden som du vill sätta fokus på?

−Jag tänker börja med att sätta mig in i verksamheten. Det är en väldigt kompetent myndighet med duktiga medarbetare. Jag ska träffa dem och sätta mig in i de olika frågorna och får återkomma.

Nuvarande DO, Agneta Broberg, har varit chef över myndigheten sedan 2011.

 

Anna Hansson/TT

Lars Larsson/TT

Tidigare Barn- och elevombud

Lars Arrhenius var mellan 2006 och 2012 Sveriges första Barn- och elevombud (BEO) vid Skolinspektionen.

Han har också varit särskild utredare för en modern föräldraförsäkring och nya regler för skolor med konfessionell inriktning.

Källa: Regeringen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer