Nya demonstrationer mot fransk pensionsreform

2020-01-07 08:40 TT  
Nya protester mot den franska regeringens pensionsreform genomfördes på lördagen i Paris. Demonstrationer och strejker mot förslaget har lamslagit delar av Frankrike i en månad. Bilden är från demonstrationen i Paris förra lördagen. Foto: Michel Euler/AP/TT

Demonstranter mot den franska regeringens pensionsreform samlades åter på lördagen för massiva protester. Demonstrationerna markerade också ett stöd för den transportstrejk som pågått i en månad och som därmed blivit den längsta transportstrejken i modern fransk historia.

Protestmarschen i Paris inleddes i vid tågstationen Gare de Lyon i östra Paris, med stationen Gare de l'Est norrut som slutmål.

Flera av demonstranterna bar gula västar, som blivit symbolen för protester riktade mot president Emmanuel Macron från att initialt ha varit en protest mot höjda bensinskatter i november 2018.

Läs mer: Hallå där Calle von Scheele...

President Macron och regeringen vill förändra och rationalisera pensionssystemet, vilket bland annat skulle innebära att vissa yrkesgrupper skulle få höjd pensionsålder.

En opinionsmätning från institutet Odoxa visar att 61 procent av befolkningen stödjer strejken, vilket är en minskning med fem procentenheter jämfört med en mätning den 19 december.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer