Nya språkröret förespråkar friår

2011-05-23 10:49 Lena Gunnars  
Miljöpartiets nyvalda språkrör Åsa Romson förspråkar i en riksdagsmotion nytt friår. Foto: Fredrik Hjerling och Colourbox

Miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson vill återinföra friåret. Det behövs möjligheter till en paus i arbetslivet, skriver hon tillsammans med flera partikamrater i en motion.

Åsa Romson valdes tillsammans med Gustav Fridolin till Miljöpartiets nya språkrör under partiets kongress i helgen. Bland motionerna till riksdagen som rör det arbetsrättsliga området står Åsa Romson bakom en. Den rör ett återinförande av friåret. Åsa Romson och åtta partikamrater lyfter fram Finland som infört ett sådant system permanent. Där kallas det altineringsledighet.

”Regelverket i Finland innebär att heltidsanställda som arbetat i minst 13 månader hos samma arbetsgivare kan ta alterneringsledigt i minst 90 dagar utan uppehåll och sammanlagt högst 359 dagar. Under ledigheten fås en ersättning som motsvarar 70 procent av arbetslöshetsersättningens dagspenning. Om den ledige har arbetat i 25 år är ersättningen 80 procent” skriver miljöpartisterna.

Åsa Romson och de övriga bakom motionen menar att olika parter i Finland gått från att ha varit kritiska till att nu inse reformens fördelar. Miljöpartisterna vill se en liknande permanent lösning i Sverige. De anser att det bör finnas ett system som möjliggör en paus från arbetsmarknaden. Och det utan att man får barn, studerar eller vill pröva ett annat jobb.

I Miljöpartiets ekonomiska vårproposition lyfts friåret fram som en del i partiets strävan efter att skapa ett mer flexibelt arbetsliv.

2005 infördes friåret i Sverige efter att först ha testats på försök i tolv svenska kommuner. 2007 togs det bort av alliansen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen