Nytt uppdrag i kölvattnet av metoo-uppropet

2019-08-02 11:29 Jonna Söderqvist  
Det började med delningar i sociala medier som snabbt blev till en lavin av vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp. I oktober hölls metoo-manifestationer på många platser runt om i Sverige. Efte det fortsatte #metoo-kampanjen att växa. Foto: Johan Jeppsson/IBL

Regeringen satsar 5,5 miljoner kronor på att informera arbetsgivare om deras ansvar att förebygga trakasserier och kränkande särbehandling i arbetslivet. Diskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket fick nyligen uppdraget.

- För att skapa ett arbetsliv fritt från diskriminering måste vi höja kunskapen i samhället och förändra de strukturer som tillåter att detta sker, sade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen när regeringen den 8 juli gav Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket ett nytt uppdrag: Myndigheterna ska informera arbetsgivare om deras ansvar att förebygga sexuella trakasserier och kränkande särbehandling i arbetslivet.

Det är en uppföljning på ett uppdrag från 2018 där DO och AV skulle ta fram en digital plattform med information om vilka krav diskrimineringslagen ställer på arbetsgivare, vad de är skyldiga att göra och hur de ska agera om trakasserier ändå sker. Nu ska DO och AV utveckla och sprida information om den här digitala plattformen.

Läs mer: Ylva Johansson: Ett överväldigande gensvar från parterna

DO har sedan 2017 granskat arbetsgivarnas arbete mot trakasserier. I juli slutförde DO sin granskning av hotell- och restaurangbranschen där 80 procent av arbetsgivarna hade brister. DO har redan tidigare granskat företag inom bygg- och anläggning, juridik, IT, kultur och media samt kommuner och landsting. Resultatet var stort sett det samma i alla branscher: 80–90 procent av arbetsgivarna hade brister i sitt arbete för att förebygga och åtgärda trakasserier sina riktlinjer eller rutiner.

Diskriminering är förbjuden enligt diskrimineringslagen, medan kränkande särbehandling är förbjudet enligt arbetsmiljölagen.

Sedan 2017 finns en bestämmelse i diskrimineringslagen som ställer krav på att arbetsgivare ska ha riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier, alltså kraven på de så kallade aktiva åtgärderna i diskrimineringslagen. 

För uppdraget att sprida information om den digitala plattformen får DO använda upp till 4,5 miljoner kronor under 2019 och Arbetsmiljöverket får använda högst 1 miljon kronor under 2019. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 april 2020.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna