Nyheter

Omställningsstöd – men inte för alla

Välkommet men fortfarande med en rad frågetecken. Dessutom riskerar det att inte hjälpa småföretagen. Den bedömningen gör Företagarnas vd Günther Mårder när omställningsstödet nu förlängs.

Publicerad

Företagarorganisationen har under förmiddagen granskat det förslag som nu presenteras.

– Än så länge är informationen knapphändig men det är naturligtvis välkommet att det nu förlängs, säger Mårder till TT.

Från Företagarnas sida ifrågasätter man bland annat själva ansökningsförfarandet som ses för komplicerat vilket tur sin slår mot en viss typ av företag.

– Den största utmaningen blir för de minsta företagen. Man måste komma upp i en kritisk storlek där man har en detaljrik redovisning och har den månadsjämförelse som krävs. Små företag med ett par anställda gör kanske bokslut en gång per år, säger Mårder.

Alldeles för lite har betalats ut

Ett bevis för detta, poängterar Mårder, är att av de 39 miljarder kronor som skulle kunna delas ut i omställningsstöd har hittills bara två miljarder delats ut.

– Vad är det som har gått så fel? Tänk om det varit motsvarande på intäktssidan. Det hade föranlett näst intill en haverikommission. Där är Magdalena Andersson svaret skyldig.

Mårder menar nu att man tänkt allt för snävt och byråkratiskt och där ansvariga har för lite erfarenhet från företagande.

– Ambitionen har varit att allt ska vara perfekt men i jakten på det perfekta riskerar man att skada väldigt många företag och skapar något som inte är företagsanpassat.

Vill sänka gränsen

Stödet riktas nu till företag som tappat minst 50 procent av sina omsättning under de tre månaderna jämfört med samma period under 2019. Från Företagarnas sida hade man sett det önskvärt att gränsen skulle dras vid 30 procent.

– Redan vid 30 procent är det oerhört tufft för företagen. Det var den nivån man landade på i våras och jag förstår inte varför man ska skilja på det, särskilt som man ser hur lite pengar som betalats ut, säger Günther Mårder.

Tobias Österberg/TT