Östergötland tar bort taket för pension

2020-01-17 13:45 TT  
Region Östergötland vill behålla personal inom vården. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Region Östergötland skrotar pensionsåldern vilket gör att anställningar inte upphör per automatik vid 68 år, rapporterar P4 Östergötland. Det är nu fritt fram för den anställde att i dialog med chefen besluta om att jobba kvar inom regionen.

 Vi vill värna de medarbetare som vill vara kvar och jobba. Allt fler är allt piggare längre upp i åldrarna och här finns en oerhörd kompetens, säger regionens HR-direktör Zilla Jonsson till radion.

Den 1 januari i år höjdes åldersgränsen för pension i lagen om anställningsskydd från 67 till 68 år. 2023 höjs gränsen till 69 år.

– Vi kanske tar ut händelserna lite i förväg men i och med att vi vet att pensionsåldern kommer att höjas 2023 så ser vi ingen anledning att sätta ett datum till, säger Jonsson.

Läs mer: Höjda pensioner kan bli lönerörelsens stridsfråga

En anledning är att behålla anställda inom vården. 2019 arbetade 40 läkare, 31 sjuksköterskor, 25 undersköterskor över 66 år i regionen.

– Jag har så mycket kollegor från 40-talet som jobbar fullt ut och ser mycket mer patienter än vad 30-åringarna gör. Det är mycket som hålls på axlarna av det så kallade köttberget, alltså 40-talisterna, säger överläkaren Fredrik Nyström, till P4 Östergötland.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer