Nyheter

Otrevligt beteende fällde tandläkare

Enligt tingsrätten har tandläkaren inte samverkat och samarbetat på ett sätt som kan krävas. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Tandläkaren uppmanade en kollega att uppsöka sinnessjukhus, var otrevlig mot patienter och jobbade så långsamt att kliniken förlorade miljonbelopp. Därför var det enligt tingsrätten rätt att säga upp henne.

Publicerad

Tandläkaren var anställd på en klinik i Huddinge sedan början av 2015. Den 19 december 2017 lämnade ägaren av kliniken över uppsägningsbeskedet till henne på grund av personliga skäl.

Tandläkaren anklagades för att boka för långa behandlingstider med patienterna vilket ska ha orsakat miljonförluster för kliniken. Hon ska också ha haft samarbetssvårigheter med kollegerna och påstås ha uppmanat en kollega att ”läggas in på ett sinnessjukhus”. Därtill kommer patientskador i samband med rotfyllningar och ovillighet att använda skyddsduk för att skydda tänderna från infektioner.

Hon ska också ha varit otrevlig mot patienter. Hon kallade en 21-åring med tandläkarskräck för ”barnrumpa”. En annan patient som var några minuter sen till en tvåtimmarsbehandling vägrade hon ta emot, vilket ledde till att patienten bytte tandläkare.

Tingsrätten anser det klarlagt att den aktuella tandläkaren haft mindre intjäningsförmåga än kollegerna och att hon fått påpekanden för detta. Hon har vidare varnats för samarbetssvårigheter gentemot kollegerna.

Enligt tingsrätten har kvinnan inte samverkat och samarbetat på ett sätt som kan krävas och uttalandet om sinnessjukhus kan ”inte accepteras på en arbetsplats”.

När också problemen med rotfyllningarna läggs till detta anser tingsrätten att det förelegat saklig grund för uppsägning.

Kvinnan får alltså inget skadestånd och hon ska ersätta arbetsgivaren för rättegångskostnaderna på 158 200 kronor.

Domen har överklagats till Arbetsdomstolen.