Nyheter

Övervakad och sparkad får rätt i Europadomstolen

Arbetsgivaren övervakade de anställdas elektroniska kommunikation. Det var fel, konstaterar Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Foto: Alamy

En rumänsk anställd fick sparken för att han hade privatsurfat på arbetstid. Men nu slår Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast att arbetsgivaren inte hade rätt att övervaka sina anställda utan förvarning.

Publicerad

(Uppdaterad) Arbetsgivaren övervakade de anställdas elektroniska kommunikation. Det var fel, med hänvisning till respekten för den enskildes rätt till privatliv, konstaterar domstolen.

Mannen har, enligt TT, tidigare förlorat i flera instanser i det rumänska rättsväsendet, men nu ger Europadomstolen, med säte i Strasbourg, Rumänien bakläxa för att ha brutit mot artikel 8 i Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Europadomstolen slår fast att rumänsk domstol inte hade kunnat avgöra om mannen i förväg fått veta att hans e-post kunde övervakas. Inte heller hade hänsyn tagits till omfattningen av övervakningen eller graden av intrång i den anställdes privatliv.

Läs mer om fallet Bărbulescu v. Romania Europadomstolens hemsida. Ärendenummer: 61496/08

Läs också: