Pappers i AD: Inte olovligt att undantränga kollektivavtal

2005-11-11 13:20 Johanna Kronlid  

Pappers avser inte att tränga undan Teknikavtalet vid Figeholms Bruk genom sina stridsåtgärder. Även om det vore Pappers syfte är ändå inte stridsåtgärderna olovliga, menade Bo Ericson, jurist på LO-TCO Rättsskydd vid förhandlingarna i Arbetsdomstolen på fredagen.

Arbetsdomstolen ska avgöra om Pappers varslade stridsåtgärder mot Teknikföretagen och ABB är olovliga. Teknikföretagen har gjort en fredspliktsinvändning som Pappers bestrider i AD.
I sina invändningar hänvisar Teknikföretagen till paragraf 42 i medbestämmandelagen - att parterna inte får vidta stridsåtgärder för att undantränga andra kollektivavtal.
Men de fackliga representanterna menade att den bestämmelsen i första hand gäller ekonomiskt stöd till olovliga strejker.
- Paragraf 42 kan inte tolkas självständigt. Den följer av paragraf 41 och dess bestämmelser om olovliga stridsåtgärder. Om paragraf 42 tolkas självständigt kommer paragraf 41 helt i gungning, argumenterade Bo Ericson.
Paragraf 41 bestämmer vad som är olovliga konflikter. Och paragraf 42 säger att olovliga stridsåtgärder ej får användas.
Britanniaprincipen - om undanträngande av kollektivavtal - strider mot grundlagen menade Pappers.
- Regeringsformens kapitel 2, paragraf 17 säger att stridsåtgärder endast kan inskränkas enligt lag. Någon sådan laginskränkning finns inte, menade Bo Ericson.
Anders Weihe, chefsjurist på Teknikföretagen höll inte med:
- Enligt Pappers strider alltså Britanniaprincipen mot grundlagen. En dom som har 16 år på nacken och som föranlett lagstiftning - nu gör sig Pappers till tolk för uppfattningen att den domen strider mot grundlagen. Det visar vilket syfte Pappers agerar i.

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer