Parterna: Alla i AD borde bytas ut

2015-09-01 13:28 Elisabet Örnerborg  
Arbetsdomstolen Foto: TT-Bild

Jäv i Arbetsdomstolen. Domen var i princip klar att meddelas när Arbetsdomstolen upptäckte att två domstolsledamöter var jäviga. Huvudförhandlingen måste därför tas om i sin helhet.<br/> – Det är få tillfällen jag blivit så förvånad som då, säger ombudsman Urban Pettersson, Elektrikerförbundet.

I tvisten om huruvida service­montörernas nya surfplattor var ett avtalsbrott eller inte företräddes Elektrikerförbundet av LO-TCO Rättsskydd. Huvudförhandlingen hölls i slutet på november förra året. Dom i målet skulle ha meddelats den 4 februari. Men den kom inte.

Det visade sig, som Lag & Avtal avslöjade i nummer 5, att de två domstolsledamöterna utsedda på förslag av arbetstagarsidan – Handels ord­förande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson – också satt med i LO-TCO Rättsskydds styrelse.

I mål där arbetstagarparten företräddes av just LO-TCO Rättsskydd var det inte lämpligt, ansåg Arbetsdomstolen.

Ny förhandling är planerad till den 10 september. Att ta om alltihop efter drygt åtta månader tycker båda parter känns motigt, att lyssna på allt en gång till, säger Urban Pettersson och tillägger:

– Det blir ju dyrare rättegångskostnader också.

Motpartens ombud, Elektriska Installatörs­organisationen EIO:s  arbetsrättsjurist Ulf Nordström, håller med:

– Det blir en märklig situation att ta om hela huvudförhandlingen, säger han.

Urban Pettersson är kritisk till AD:s agerande.

– Det kan knappast vara okänt för domstolen, det har ju varit på samma sätt i 40 år, säger han.

Han hoppas att det inte bara är domstolsledamöterna från arbets­tagarsidan som byts ut.

– Alla i AD borde ju bytas ut, säger han.

Själv tänker han sitta med som förra gången, men LO-TCO Rättsskydds förbundsjurist Maria Fridolin, som varit ombud i målet hittills, är nu föräldraledig. I stället har förbunds­juristen Ulrika Edebrink tagit över.  Hon förklarar att ingenting har hänt i målet sedan förra huvudförhandlingen och att hon har tillgång till ett grundläggande material. Men hon måste göra ett eget mål av det, träffa vittnena före rättegången, lägga fram en egen sakframställan och förstås en egen slutplädering.

Urban Pettersson berättar att samtal om en förlikning nu förs med motparten.

– I sak har vi inte ändrat inställning, men det är inte vi parter som gjort något fel, säger han.

EIO:s arbetsrättsjurist Ulf Nordström bekräftar att parterna har tagit kontakt med varandra för att försöka hitta en lösning som båda kan vara nöjda med.

– Vi står fast i vår uppfattning, men luften har liksom gått ur oss lite på båda sidor, säger han.

Ulf Nordström utgår ifrån att det blir en helt ny sammansättning i domstolen, eftersom domen i princip var klar att meddela när jävsituationen upptäcktes.

– De som satt där då ser sig nog som jäviga, även ordföranden, säger Ulf Nordström.

LO-TCO stuvade om efter jävet

Efter upptäckten om jäv i AD har de från LO-TCO Rättsskydd som vill fortsätta vara ledamöter i Arbetsdomstolen fått lämna LO-TCO Rättsskydds bolagsstyrelse.

En dom har meddelats undertecknad av fem ledamöter i stället för sju. Den jäviga ledamoten utsedd på förslag av arbetstagarsidan kvittades mot en ledamot utsedd på förslag av arbetsgivarsidan. Sedan kunde tvisten om skiftarbete på en snusfabrik avgöras, dom 16/15.

En huvudförhandling måste tas om i sin helhet, då arbetstagarsidans båda domstols­ledamöter var jäviga. Elektrikerförbundet har stämt EIO och Imtech Elteknik AB för kollektivavtalsbrott. Arbetsdomstolen har satt upp mål A 92/13 på schemat den 10 september 2015.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer